AMERIČKA STRANA PRIČE: Napreduju pregovori o prekidu vatre u Gazi i osobađanju talaca

Tanjug

28. 01. 2024. u 08:23

AMERIČKI pregovarači napreduju ka sklapanju mogućeg sporazuma kojim bi Izrael pauzirao na dva meseca vojne operacije protiv Hamasa u Gazi u zamenu za oslobađanje više od 100 talaca koji su zarobljeni tokom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, rekli su dva neimenovana visoka zvaničnika američke administracije za AP.

АМЕРИЧКА СТРАНА ПРИЧЕ: Напредују преговори о прекиду ватре у Гази и особађању талаца

Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici SAD koji su tražili da ostanu anonimni rekli su da novi uslovi sporazuma koji bi tek trebalo da bude postignut predviđaju prekid vatre u dve faze.

U prvoj fazi borbe bi prestale kako bi Hamas oslobodio preostale žene, starije osobe i ranjene taoce.

Izrael i Hamas bi zatim nastojali da tokom prvih 30 dana pauze razrade detalje za drugu fazu sporazuma, u kojoj bi izraelski vojnici i civili bili pušteni na slobodu. Novi sporazum takođe će zahtevati od Izraela da dozvoli isporuke većih količina humanitarne pomoći u Gazu.

Iako predloženi sporazum ne bi okončao rat, američki zvaničnici se nadaju da bi takav dogovor mogao postaviti temelje za trajno rešenje sukoba.

Dnevnik Njujork tajms u subotu je prvi objavio da je postignut napredak ka postizanju sporazuma o prekidu vatre u zamenu za preostale taoce.

Očekuje se da će direktor CIA Bil Berns razgovarati o konturama novog sporazuma kada se danas Francuskoj bude sastao sa Davidom Barneom, šefom izraelske obaveštajne agencije Mosad, katarskim premijerom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem i šefom egipatske obaveštajne službe Abasom Kamelom. Razgovori će biti usredsređeni na pregovore o taocima, rekli su za AP trojica zvaničnika upoznatih sa najavljenim sastankom.

Predsednik SAD Džozef Bajden u petak je telefonom razgovarao o situaciji sa taocima sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem i emirom Katara, šeikom Tamimom Bin Hamadom Al Tanijem.

- Oba arapska lidera su potvrdila da je dogovor o taocima ključan za uspostavljanje produžene humanitarne pauze u borbama i obezbeđivanje dodatne humanitarne pomoći. Oni su istakli hitnost situacije i pozdravili blisku saradnju svojih timova koji nastoje da unaprede rezultate nedavno održanih razgovora - saopšteno je iz Bele kuće.

BONUS VIDEO: EMOTIVAN SUSRET NAKON ZAROBLjENIŠTVA: Izraelsku decu koju je oslobodio Hamas dočekao njihov pas

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)