TRAMP NEGIRA DA JE ANGAŽOVAO "ROBOTA" BAJDENA: Tužilaštvo se oglasilo

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 01. 2024. u 19:26

ROBOTIZOVANI glas koji se predstavlja kao američki predsednik Džo Bajden pozivao je telefonom birače uoči unutarstranačkih izbora u saveznoj državi Nju Hempšir i govorio im da preskoče to glasanje.

ТРАМП НЕГИРА ДА ЈЕ АНГАЖОВАО РОБОТА БАЈДЕНА: Тужилаштво се огласило

Foto: Tanjug AP

Mediji prenose da je pokrenuta istraga o vezi s ovim pozivima za koje se sumnja da su veštački generisani.

Navodi se da nije jasno ko je napravio ovaj audio snimak.

Iz predizbornog štaba Donalda Trampa, bivšeg šefa Bele kuće i kandidata za republikansku predsedničku nominaciju, negirali su umešanost u ovaj slučaj.

U audio poruci je biračima poručeno da "sačuvaju" svoj glas za predsedničke izbore u novembru.

-Republikanci nastoje da neopredeljene i demokratske glasače nateraju da učestvuju na njihovim unutarstranačkim izborima. Kakva gomila besmislica, navodi se u poruci.

Međutim, ne postoji nijedno pravilo u Americi koje bi sprečilo birače koji učestvuju na unutarstranačkim izborima da glasaju i na predsedničkim izborima, pa tako i ne postoji razlog za "čuvanje" glasa.

Iz kancelarije državnog tužioca Nju Hempšira izdato je saopštenje u vezi s ovim slučajem.

-Iako glas koji se čuje u robotizovanim pozivu zvuči kao predsednik Bajden, prema prvim nalazima deluje da je ova poruka veštački generisana, navedeno je u saopštenju.

U njemu se dodaje da se radi o "nezakonitom pokušaju remećenja" glasanja koje se danas održava u toj saveznoj državi i poručuje da "birači treba da u potpunosti zanemare sadržaj ove poruke", prenose mediji.

Ljudima koji su primili audio poruku, a procenjuje se da je ona upućena između 5.000 i 25.000 puta, lažno se pokazivalo da poziv stiže sa mobilnog telefona Keti Saliven, bivše čelnice Demokratske partije za Nju Hempšir, koja pomaže u vođenju tamošnje pro-Bajdenove političke organizacije.

-Ovaj poziv se povezuje sa brojem mog ličnog mobilnog telefona bez moje dozvole - navela je ona u saopštenju i dodala da se radi o "otvorenom mešanju u izbore".

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave