EU RAZVIJA NOVI PLAN VOJNE POMOĆI ZA UKRAJINU: Hoće da zaobiđu veto Mađarske

Novosti online

22. 01. 2024. u 09:34

EVROPSKA unija razvija novi plan za vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti većoj od 20 milijardi evra u naredne četiri godine, u okviru kojeg je planirano da se stvori fond kojim bi se zaobišao veto Mađarske, objavio je u "Volstrit džornal", pozivajući se na nacrt dokumenta u koji je imao uvid.

ЕУ РАЗВИЈА НОВИ ПЛАН ВОЈНЕ ПОМОЋИ ЗА УКРАЈИНУ: Хоће да заобиђу вето Мађарске

Foto AP

- S obzirom na zavisnost Ukrajine od spoljne podrške, izbor koji će zemlje EU i njeni partneri doneti u narednom periodu ili će omogućiti Ukrajini da postigne odlučujući napredak ili će ozbiljno potkopati ukrajinsku sposobnost da se odupre - citira list dokument.

Novi predlog podrazumeva stvaranje fonda koji će dobiti 6,5 milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda, formiranog 2022. godine, a od 2024. do 2027. će biti uplaćivano po 5 milijardi evra godišnje. Novi fond će nadoknaditi zemljama EU troškove pružanja vojne pomoći vlastima u Kijevu, uključujući kupovinu municije, dronova i opreme za protivvazdušnu odbranu.

Ostatak fonda će pokriti troškove programa borbene obuke za ukrajinske trupe.

Inicijativa predviđa kompenzaciju do 7,5 milijardi evra zemljama EU ove godine, za obeštećenje onim državama koje će Kijevu pružiti vojnu pomoć u naredne četiri godine. 

Diskusija o novom planu pomoći Ukrajini, ukazuje list, počeće narednih dana i verovatno će postati jedna od tema razgovora na samitu EU 1. februara.

Međutim, ističe list, biće potrebno nekoliko nedelja da se donese odluka o novom planu. Glavna prepreka implementaciji plana, napominje list, biće potreba da ga jednoglasno odobre sve zemlje EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave