UHAPŠENI OSUMNJIČENI ZA BOMBAŠKI NAPAD U IRANU: Porodice preminulih tražile samo jedno

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

05. 01. 2024. u 15:47

OŽALOŠĆENI su u petak plakali nad kovčezima žrtava dve smrtonosne eksplozije u Iranu, a ministar unutrašnjih poslova je rekao da je više osumnjičenih uhapšeno zbog napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država, javlja Rojters.

УХАПШЕНИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА БОМБАШКИ НАПАД У ИРАНУ: Породице преминулих тражиле само једно

Foto: Profimedia/Ilustracija

Gomila je uzvikivala "osveta, osveta" na snimcima državne televizije sa sahrana u gradu Kermanu, gde se u sredu desio najkrvaviji bombaški napada u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine.

Čak 84 ljudi poginulo je u eksplozijama na komemoraciji vojnom komandantu generalu Kasemu Sulejmaniju, koji je ubijen u Iraku 2020. godine od strane američkog drona.

Eksplozije su se dogodile usred napetog raspoloženja u regionu dok se izraelski rat protiv Hamasa u Gazi bližio tromesečnoj granici.

Ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi rekao je za državnu TV da je uhapšeno više osumnjičenih.

- Osposobljene obaveštajne agencije naše zemlje pronašle su veoma dobre tragove u vezi s elementima umešanim u terorističke eksplozije u Kermanu i deo onih koji su imali ulogu u ovom incidentu je uhapšen - rekao je ne iznoseći detalje.

- U pet gradova u pet provincija uhapšene su različite osobe koje su podržavale ovaj incident ili su povezane sa njim. Detalji će biti objavljeni u narednih nekoliko sati - rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Majid Mirahmadi.

Islamska država saopštila je u četvrtak da su dvojica njenih pripadnika detonirala pojaseve s eksplozivom u masi koja se okupila na Sulejmanijevom spomeniku u gradu na jugoistoku zemlje.

- Pronaći ćemo vas gde god da ste - rekao je komandant Revolucionarne garde, general-major Hosein Salami na sahrani u kermanskom verskom centru Imam Ali.

- Naše snage će odlučiti o mestu i vremenu za akciju - rekao je predsednik Ebrahim Raisi u televizijskom obraćanju.

Islamska država je 2022. godine preuzela odgovornost za smrtonosni napad na šiitsko svetilište u Iranu u kojem je ubijeno 15 ljudi, dok raniji napadi za koje je ISIS preuzela odgovornost uključuju dva bombaška napada 2017. godine koji su bili na meti iranskog parlamenta i grobnice osnivača Islamske Republike, ajatolaha Homeinija.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)