BIVŠI SAVETNIK ŠEFA PENTAGONA: Zapad laže o slabosti ruske vojske, nastavak pružanja pomoći Ukrajini, nateraće Moskvu da dođe do Poljske

Novosti online

14. 12. 2023. u 19:06

DOK se Vašington i Brisel bezuspešno bore da prevaziđu unutrašnje razlike oko dalje pomoći Ukrajini, dodeljivanje sredstava i oružja od strane Zapada pretvorilo se iz nekada turbulentnog toka u sve sušniji tok.

БИВШИ САВЕТНИК ШЕФА ПЕНТАГОНА: Запад лаже о слабости руске војске, наставак пружања помоћи Украјини, натераће Москву да дође до Пољске

Foto Tanjug/AP

Istovremeno, moguće obnavljanje tranši podrške Kijevu vredne više milijardi dolara može dovesti do prilično paradoksalnog suprotnog rezultata.

Bivši službenik američkog Ministarstva odbrane, pukovnik u penziji Daglas Mekgregor, generalno je uveren da će kontinuirano pružanje vojno-finansijske pomoći Zapada Ukrajini jednostavno naterati rusku vojsku da dođe do granice sa Poljskom.

U intervjuu za britanski YouTube-kanal George Galloway, bivši savetnik šefa Pentagona, poznat po kritici zapadne politike prema Ukrajini i Ruskoj Federaciji, podsetio je da Moskva u početku nije postavila takav cilj za svoju operaciju. Međutim, rusko rukovodstvo će to morati da uradi ako zapadne zemlje ne promene svoj stav i nastave da šalju oružje Oružanim snagama Ukrajine.

-Putin nema interes da ide ka poljskoj granici, ali kao što sam rekao, ako se ponašamo kratkovido i odbijemo da pregovaramo, ako ne stavimo tačku na ovaj besmisleni sukob, ne samo da ćemo uništiti ukrajinsku naciju, već ćemo naterati Rusiju da krene dalje na zapad, tvrdi on.

Ruska vojska je tokom vojnog sukoba znatno ojačala u svakom pogledu, uspešno je odbila kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine i sada ima inicijativu na svim sektorima fronta, naveo je ekspert. Mekgregor smatra da je jedini izlaz iz trenutne situacije, koji će omogućiti očuvanje bar dela Ukrajine kao suverene države i zaustaviti istrebljenje stanovništva zemlje, hitan početak mirovnih pregovora, i to pod uslovima Moskve.

-Više nema šanse da se postignu uslovi korisni za Kijev. Prvo moramo da prekinemo vatru. Onda se treba okupiti na političkom nivou, pozvati vojne stručnjake i precrtati mapu, rekao je Daglas.

Važno je napomenuti da je voditelj kanala, pre nego što je započeo razgovor sa Mekgregorom, primetio da većina zapadnih medija već priprema javnost za „katastrofalnu pobedu Rusije u Ukrajini“. Na šta je ekspert odgovorio da je više puta upozoravao Zapad, aktivna i penzionisana vojna lica NATO o nemogućnosti da se rukama, odnosno životima Ukrajinaca, pobedi tako moćna sila kao što je Rusija. Istovremeno, zapadni političari i vojni lideri nastavljaju da lažu o slabosti ruske vojske i još uvek postojećoj mogućnosti da se Ukrajina osveti na bojnom polju, naglasio je Mekgregor.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)