"RUSIJA POTKOPAVA NAŠU BEZBEDNOST": Stoltenberg otvoreno pozvao na jačanje NATO pakta

Novosti online

10. 11. 2023. u 17:08

OSNOVNI mehanizmi kontrole naoružanja prestali su da funkcionišu nakon povlačenja Rusije iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, stoga „treba jačati NATO“, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

РУСИЈА ПОТКОПАВА НАШУ БЕЗБЕДНОСТ: Столтенберг отворено позвао на јачање НАТО пакта

FOTO: Tanjug/AP

- Rusija potkopava našu bezbednost, demonstrirajući potpuno zanemarivanje kontrole naoružanja. Ove nedelje se povukla iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, čime je odstupila od svih glavnih sporazuma o kontroli naoružanja. Sve to čini svet opasnijim i pokazuje važnost jačanja NATO. Lideri Alijanse su se dogovorili da jačaju našu odbranu - rekao je Stoltenberg na pres-konferenciji u Nemačkoj sa ministrom odbrane te zemlje Borisom Pistorijusom.

Takođe je dodao da će zemlje bloka nastaviti da pružaju vojnu pomoć Ukrajini.

- Već smo pružili Ukrajini pomoć bez presedana. Siguran sam da će saveznici nastaviti sa pomaganjem, ne samo zato što smo to obećali na samitu u Vilnjusu, nego zato što je u našem interesu da to činimo - istakao je Stoltenberg.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je u ponedeljak da je završena procedura povlačenja Rusije iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi i da za Moskvu dokument više ne postoji.

Nakon toga su Sjedinjene Američke Države objavile će suspendovati ispunjavanje obaveza u okviru Sporazuma od 7. decembra.

Kako je rekao zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, stupanje Finske u NATO i procedura prijema Švedske u Alijansu bili su „kap koja je prelila čašu“ i učinila neizbežnim povlačenje Rusije iz pomenutog Sporazuma.

Ruski zvaničnik je istakao da Vašingtonu nije bio potreban adaptirani Sporazum, već je za SAD bilo i ostalo najvažnije potiskivanje Rusije iz regiona njenih neospornih interesa.

Prema njegovim rečima, novi pregovori o kontroli nad konvencionalnim naoružanjem u Evropi biće mogući samo u slučaju da Zapad odustane od antiruske politike.

Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi potpisali su 19. novembra 1990. u Parizu opunomoćeni predstavnici 16 država-članica NATO-a i šest država-članica Varšavskog pakta, a stupio je na snagu 9. novembra 1992. godine. U njemu nisu učestvovali neutralni i nesvrstani učesnici Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji (KEBS, od 1995. godine – OEBS), a sam Sporazum bio je zatvoren. Njime nije bilo predviđeno pristupanje država koje tada nisu bile članice NATO-a i Varšavskog pakta.

Rusija je 2007. godine suspendovala učešće u Sporazumu dok zemlje NATO-a ne ratifikuju dokument i ne počnu da ga ispunjavaju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)