POPAJ UDARIO PO HEZBOLAHU: Izraelska avijacija lansirala raketu AGM-142 (VIDEO)

Novosti online

09. 11. 2023. u 00:35 >> 02:17

IZRAELSKA borbena avijacija u sredu uveče po prvi put u napadu na ciljeve Hezbolaha na jugu Libana uz sami granični pojas sa Izraelom upotrebila je krstareće rakete "AGM-142 popaj" koje mogu da se lansiraju i sa aviona i sa podmornica.

ПОПАЈ УДАРИО ПО ХЕЗБОЛАХУ: Израелска авијација лансирала ракету АГМ-142 (ВИДЕО)

Foto: EPA

Kamere koje snimaju sukob na severu Izraela navodno su zabeležile let krstareće rakete "AGM-142 popaj".

Najveći oslonac posle borbenih aviona Izraela su krstareće rakete "AGM-142 popaj" i "popaj turbo" lansirane sa izraelskih podmornica klase "delfin".

U izraelsku upotrebu ušla je prvo kao raketa vazduh-zemlja, da bi kasnijim usavršavanjem postojeće platforme dobili krstareću raketu dometa 1500 km. Raketa je definisana i razvijena usavršavanje postojeće platforme čime su izbegnuti značajni troškovi posle odbijanja Amerikanaca da prodaju krstareće rakete "BGM-109 tomahavk" koji se lansira sa brodova i podmornica.

Tehnološka osnova sistema "popaj" poznat pod nazivom "popaj 2" dometa 150 km poslužila je za razvoj krstarećeg projektila produženjem osnovne varijante rakete stavranjem prostora da se iskoristi dodatna količina goriva.

Projektil je prvi put testiran maja 2000. godine u najvećoj tajnosti kada je lansiran sa podmornice klase "delfin". U isto vreme Izrael je obavestio javnost da poseduje bojevu glavu težine 200 kg koja sadrži 6 kg plutonijuma koji se može integrisati u pogodnu raketnu platformu.

Projektil sa ovakvom integrisanom bojevom glavom testiran je 2002. godine, čime je zvanično proglašeno dobijanja krstarećeg projektila dometa 1.500 km.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)