BITKA ZA GAZU: Izraelska 36. divizija stigla do mora, pogodila 1.600 meta (VIDEO)

P. Z. S. / timesofisrael.com

05. 11. 2023. u 19:07

IZRAELSKE odbrambene snage objavile su informacije o operacijama 36. divizije u pojasu Gaze tokom protekle nedelje, tokom kojih su njene snage vodile manevar preko teritorije, stigavši do njene obale.

БИТКА ЗА ГАЗУ: Израелска 36. дивизија стигла до мора, погодила 1.600 мета (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

-Uloga divizije je da opkoli grad Gazu, da napadne i uništi odabrane ciljeve, uključujući značajnu imovinu, i štab terorističke organizacije Hamas, navodi se u saopštenju IDF-a.

Navodi se da je 36. divizija — sastavljena od pešadijskih snaga, tenkova, artiljerije i borbenih inženjera — pogodila oko 1.600 ciljeva Hamasa, uključujući infrastrukturu koju koristi teroristička grupa, skladišta oružja, položaje protivtenkovskih raketa i osmatračnice.

IDF kaže da je divizija takođe ubila više od 300 Hamasovih terorističkih operativaca tokom borbi. Dodaje se da je samo u poslednjih nekoliko sati pogođeno oko 50 lokacija Hamasa i da je nekoliko naoružanih ljudi ubijeno u borbama iz blizine.

Divizija se kretala sporim tempom, kako bi na pravi način očistila područja od potencijalnih pretnji, uključujući i tunele koji su kasnije uništeni.

Foto IDF

Glavna pretnja na kojoj divizija radi je veliki broj tunela koje Hamas ima, iz kojih operativci iskaču i lansiraju RPG na oklopna vozila, i pokušavaju da naprave zasedu snagama IDF.

Ipak, 36. divizija je identifikovala da se Hamas nedavno mučio da izvrši organizovane napade velikih razmera na trupe, nakon što su izraelski vazdušni napadi ubili više komandante Hamasa na terenu.

Teški artiljerijski udari izvedeni su u krugu od samo nekoliko stotina metara od izraelskih snaga kako bi potisnuli sve operativce Hamasa koji žele da gađaju trupe.

Vojska kaže da ima načina da gađa i operativce Hamasa unutar tunela. Usred upada, divizija je napravila različita prilagođavanja kako bi se suprotstavila Hamasovom korišćenju dronova pomoću kojih bacaju eksploziv na trupe u Pojasu Gaze, saznaje Tajms of Izrael.

U međuvremenu, rakete nisu ispaljene na Izrael sa područja koje je zauzela 36. divizija. IDF veruje da će tekuća faza kopnene ofanzive trajati nekoliko meseci, kako bi se postigao cilj eliminisanja Hamasovog uporišta u Gazi uz minimalne žrtve za izraelske snage.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)