MNOGO SCENARIJA ZA BUDUĆNOST POJASA GAZE: Amerika i Izrael kuju planove, a postoji i pet scenarija sa druge strane

I.S.

02. 11. 2023. u 14:37

AKO izraelskim odbrambenim snagama (IDF) pođe za rukom da proteraju Hamas iz Pojasa Gaze, u ovaj region bi mogli da dođu međunarodni mirovnjaci, sastavljeni od američkih, britanskih i francuskih trupa, plan je koji razmatraju SAD i Izrael. Druga opcija je da se uspostave mirovne snage po uzoru na one koje nadgledaju mirovni sporazum Egipta i Izraela iz 1979. godine. Po trećoj opciji, Gaza bi bila stavljena pod privremeni nadzor UN.

МНОГО СЦЕНАРИЈА ЗА БУДУЋНОСТ ПОЈАСА ГАЗЕ: Америка и Израел кују планове, а постоји и пет сценарија са друге стране

Foto: Printskrin/Jutjub

S druge strane, Dojče vele iznosi pet scenarija za budućnost Pojasa. Prvi podrazumeva da kontrolu nad regionom preuzme Izrael, no to bi imalo uticaja na regionalni balans snaga, ocenjuje Stefan Šteter, profesor međunarodne politike na Univerzitetu nemačkih saveznih oružanih snaga u Minhenu.

Drugi scenario bio bi da palestinske vlasti preuzmu kontrolu nad Pojasom Gaze. Ali, Majkl Milštajn, bivši član izraelske vojne obaveštajne službe, sada istraživač u Moše Dajan centru za bliskoistočne i afričke studije na Univerzitetu u Tel Avivu, smatra da je to teško, jer palestinske vlasti upravljaju poluautonomnim oblastima Zapadne obale koju je okupirao Izrael.

Treća opcija podrazumeva palestinsku civilnu upravu, što bi, veli Milštajn, bila bolja, iako teža varijanta. Ovakav model liderstva potencijalno bi mogli da podrže Egipat, Saudijska Arabija, UAE i SAD.

Po četvrtoj varijanti, UN bi mogle da zauzmu bivšu zonu sukoba, pošto jedna strana bude poražena, kaže Šteter, pozivajući se na primere KiM i Istočnog Timora. "Ali to nije realno u Pojasu Gaze", kaže on, primećujući da bi dobijanje mandata UN bilo teško.

Po petom scenariju, Pojas Gaze bio bi administracija koju vode arapske države. Šteter bi, međutim, kako kaže, više voleo da druge arapske države preuzmu vođstvo u Pojasu Gaze, zajedno sa palestinskim vlastima, što bi, zapravo, kaže, moglo da bude u interesu nekih arapskih država, posebno onih koje imaju jake rezerve prema organizaciji Muslimansko bratstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)