PUTUJETE U GRČKU OVIH DANA? OVO MORATE ZNATI: Nakon požara stiže potop

Novosti Onlajn

04. 09. 2023. u 11:15

SINOPTIČKA situacija nad Evropom je takva da će danas i narednih dana biti prisutan OMEGA BLOKING koji će zapadnoj Evropi doneti vedro i toplo vreme, a nad južnim predelima Balkana će danas i narednih dana Grčkoj doneti vrlo obilne pljuskove, jake grmljavinske oluje, olujne vetrove i vrlo visoke talase.

ПУТУЈЕТЕ У ГРЧКУ ОВИХ ДАНА? ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ: Након пожара стиже потоп

Foto: N.Živanović

Sa severa Afrike preko zapadnog Mediterana do zapadne Evrope i Francuske će se na visini prostirati veoma izražen vidinski termički greben i polje vrlo visokog vazdušnog pritiska, pa će nad ovim predelima biti vedro, tiho i vrelo, uz pravo letnje vreme, a širom Francuske temperature će ići i do 35°C.

Istovremeno, znatno snažniji ciklon nalaziće se nad južnim predelima Balkana i on će danas i narednih dana Grčkoj doneti vrlo obilne pljuskove, jake grmljavinske oluje, olujne vetrove i vrlo visoke talase. Očekuje se da padne i do 100 litara kiše, u Tesaliji i u Olimpskoj regiji od 150 do 300 litara, što bi dovelo do razornih poplava i bujica. Biće i vrlo sveže, uz temperature oko 20°C, samo na jugu Grčke preko 25°C.

I dok će se ovaj snažan ciklon na visini nalaziti nad Grčkom i jugom Balkana, uz tedenciju premeštanja narednih dana preko Jonskog mora, u prizemlju će se ciklon sa Krita premeštati preko mora ka Siciliji i doneti obilne pljuskove i grmljavinske oluje, istočnom delu poluostrva i do 100 litara kiše i poplave.

Nad crnogorskim primorjem se zbog velike razlike u vazdušnom pritisku između Jadranskog i Jonskog mora očekuje olujna bura sa udarima i do 100 km/č. Ipak, ona će imati fenski efekat, pa će biti toplo, uz jutarnje temperature do 22°C, tokom dana oko 30°C, a vreme će ostati vedro, povremeno uz oblačnost, ali bez padavina.

Ovaj "zid" visokog pritiska neće dozvoliti da cikloni i oblačni sistemi sa padavinama sa Atlantika dođu do ovih predela, već će se cikloni i oblačni sistemi sa padavinama kretati rubnim delovima ovog zida, odnosno termičkog grebena.

Iz tog razloga će iznad većeg dela Evrope biti sunčano, nad centralnom i zapadnom Evropom i uz pravo letnje vreme, nad jugom će biti prisutna dva snažna ciklona.

Jedan će imati centar zapadno od Portugalije i donosiće kišovito i dosta svežije vreme Španiji i Portugaliji, uz pojavu grmljavinskih oluja i nepogoda. Vrlo obilni pljuskovi i grmljavinske oluje zahvatiće i centralni deo Španije i Madrid, i doneti od 50 do 100 litara kiše, poplave i bujice, jer je prosek za ceo septembar u Madridu manji od 26 litara kiše po kvadratnom metru.

BONUS VIDEO: NEMAČKA NA UDARU APOKALIPTIČNE OLUJE - Ogroman grad iznenadio je ljude u Bavarskoj

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić