RUSKA STUDIJA STALA NA STRANU JAPANA: Fukušima nije učinila ribu radioaktivnom

Đ.G.

31. 08. 2023. u 21:15

RIBA ulovljena u ruskim dalekoistočnim morima, otkako je Japan prošle nedelje počeo da ispušta otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u okean, ne pokazuje prevelike nivoe radijacije, saopštio je ruski veterinarski i fitosanitarni nadzornik Roselhoznadzora.

РУСКА СТУДИЈА СТАЛА НА СТРАНУ ЈАПАНА: Фукушима није учинила рибу радиоактивном

Foto Tanjug/AP

Prema navodima agencije, njeni stručnjaci su proučavali 443 uzorka ribljih proizvoda, uključujući bakalar, metilja, palmu, morsku plotu, lososa, rakove, dagnje i konzerviranu hranu.

-Nije bilo pozitivnih nalaza u testiranim proizvodima, pri čemu je nivo radijacije u njima bio u granicama normale - saopštio je Roselhoznadzor. Rezultati „ukazuju na bezbednost ribljih proizvoda“, zaključuje se.

Laboratorija agencije na Dalekom istoku redovno prati riblje proizvode, ali je pojačala svoje aktivnosti otkako je Tokio najavio planove za izbacivanje prečišćene radioaktivne otpadne vode iz pogođene nuklearne elektrane.

Japan je počeo da ispušta tečnost u okean prošle nedelje, kao deo plana koji su odobrile UN. Voda je korišćena za hlađenje nuklearnih reaktora koji su oštećeni tokom zemljotresa i cunamija u martu 2011. godine, sprečavajući ih da se potpuno istope.

Uprkos tvrdnjama da je tečnost savršeno bezbedna, potez Tokija izazvao je reakciju njegovih suseda Kine, Južne Koreje i Severne Koreje. Peking je to nazvao "ekstremno sebičnim i neodgovornim" i uveo potpunu zabranu japanskih proizvoda od morskih plodova.

U pokušaju da ublaže zabrinutost u zemlji i inostranstvu, japanski premijer Fumio Kišida i tri ministra iz njegovog kabineta seli su u sredu da ručaju, delivši sašimi napravljen od metilja, hobotnice i brancina ulovljene kod obale Fukušime.

Kišida je obrok nazvao „veoma dobrim“ i podstakao ljude da uživaju u „bezbednim i ukusnim“ morskim plodovima i tako podrže prefekturu Fukušima.

Sličan štos ponovio je i američki ambasador u Japanu Ram Emanuel, koji je u četvrtak posetio grad Fukušimu i sa njegovim gradonačelnikom ručao morske plodove, preneo je RT.

BONUS VIDEO: JEZIVI SNIMCI POŽARA U GRČKOJ - Spaljene životinje i uništene šume

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu