NOVA ORPOVA IDEJA DA UJEDINI VLADU: Finska predstavila plan o borbi protiv rasizma i netolerancije

Tanjug

31. 08. 2023. u 17:54

PREMIJER Finske Peteri Orpo saopštio je danas da je njegova vlada usaglasila plan o borbi protiv rasizma i netolerancije.

НОВА ОРПОВА ИДЕЈА ДА УЈЕДИНИ ВЛАДУ: Финска представила план о борби против расизма и нетолеранције

Foto: Profimedia

- Svaki ministar u vladi će osuditi rasizam i boriće se protiv rasizma u Finskoj, ali i na međunarodnom nivou - rekao je Orpo na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Finska vlada je upala u krizu samo nekoliko dana nakon preuzimanja vlasti u junu ove godine, kada su mediji objavili da su ministri iz krajnje desničarske Finske partije u prošlosti iznosili rasističke komentare.

Ministar ekonomije Vilhelm Junila je bio primoran da podnese ostavku, nakon što je otkriveno da je više puta spominjao Adolfa Hitlera i naciste na društvenim mrežama i u predizbornim spotovima, što je on opisao kao "šalu".

Nekoliko nedelja kasnije, ministarka finansija Rika Pura izvinila se zbog komentara koje je objavila na društvenim mrežama pre 15 godina, iako je navela da su mnogi izvučeni iz konteksta.

Novi plan za borbu protiv rasizma je Orpov pokušaj da ponovo ujedini vladu nakon tih skandala, navodi britanska agencija.

 

BONUS VIDEO: JEZIVI SNIMCI POŽARA U GRČKOJ - Spaljene životinje i uništene šume

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)