OD SIROMAŠTVA DO DROGE: Vanredno stanje među mnogim mladima u Italiji

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

02. 08. 2023. u 12:31

- OD 60 miliona stanovnika u Italiji gotovo 10 miliona su mladi, ali njihove potrebe ostaju često na marginama politike .

ОД СИРОМАШТВА ДО ДРОГЕ: Ванредно стање међу многим младима у Италији

Foto: Printskrin

Zašto ne glasaju, zašto ne štrajkuju, zašto se ne bune, to je ono što želim da iznesem na Parlament, da se čuje njihov glas - poručuje novoizabrana predsednica italijanske parlamentarne Komisije za mlade i adolescenciju Mikaela Brambila.

Brambila se mladima bavi 10 godina i smatra da mnogi indikatori ukazuju na to kako je situacija pogoršana. Mladih koji žive u apsolutnom siromaštvu je 1,4 miliona, a pre deset godina bilo ih je 1,2 miliona. I čini se da samo siromašni stvaraju porodice i dobijaju decu, jer statistika jasno svedoči da u Italiji vlada prava demografska zima - u 2022. godini rođeno je samo 392.000 dece, što je apsolutni negativni rekord. 

Prvi korak, kako se najavljuje, biće onaj gde se beleži najteže vanredno stanje, spasavanje od droge, proširenje mreže i specifičnih struktura za pomoć mladim zavisnicima od droge. Nažalost sve ih je više, starosna granica se spustila do zastrašujućeg nivoa, a supstance koje konzumiraju sve su opasnije. Italija je zabeležila najcrnji rekord na svetu kada je dete staro samo dve godine umrlo od prekomerne doze hašiša i marihuane. Dete je drogu dobijalo kroz kašu koju je jelo, a obdukcija je pokazala da su narkotici davani više puta, jer je koncentracija bila ogromna. To je bio prvi slučaj na svetu da je umrlo dete od predoziranja drogom.

Drugi potez je procena gde mogu da budu smeštena mala deca, ili da se ide na usvajanje zbog ekstremne sirotinje u kojoj žive ili nasilja u porodici, čak seksualnog zlostavljanja. Komisija je započela pet najakutnijih istraga kako bi ubrzala pripremni period za spašavanje mladih ugroženih, od severa do juga zemlje.

Da bi se što pre sprovodili zacrtani koraci neohodna su sredstva koja su sada izuzetno mala i predsednica apeluje da se urgentno dodele dodatna a bez političkih nadmetanja u Parlamentu jer samo uz pomoć asocijacija i institucija kompetentnih u toj materiji može se ići napred u ublažavanju vanrednog stanja kod mladih a ugroženih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!