RAT U UKRAJINI: Tri države zatvaraju granice sa Belorusijom zbog Vagnera; Zelenski: Jug je naš(FOTO/VIDEO)

Novosti online

27. 07. 2023. u 07:37 >> 23:46

U TOKU je 519. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Tokom noći eksplozije su odjeknule u Harkovu, kao i u Žitomirskoj i Hmeljničkoj oblasti. Oružane snage Ukrajine pokrenule su glavnu fazu kontraofanzive, piše Njujork tajms, pozivajući se na dva predstavnika Pentagona.

РАТ У УКРАЈИНИ: Три државе затварају границе са Белорусијом због Вагнера; Зеленски: Југ је наш(ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Tri države zatvaraju granice sa Belorusijom zbog Vagnera

Poljska, Litvanija i Letonija mogle bi da donesu zajedničku odluku o zatvaranju granica sa Belorusijom ukoliko bude došlo do ozbiljnih incidenata u kojima je uključena ruska grupa "Vagner" duž njihovih granica, saopštio je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski.

- Ako dođe do ozbiljnih incidenata sa "Vagner" grupom na granicama NATO-a i zemalja Evropske unije, kao što su Poljska, Litvanija ili Letonija, nesumnjivo ćemo zajedno preduzeti akciju - poručio je Kaminski.

Zelenski: Jug je naš

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je snimak na kojem se vidi kako ukrajinski vojnici govore da su ponovo zauzeli selo Staromajorske.

U snimku ukrajinski borci kažu da su "oslobodili selo" koje se nalazi istočno od grada Zaporožja.

Čuju se vojnici kako govore: "35. brigada i dobrovoljački bataljon 'Arei' oslobodili su selo Staromajorske. Slava Ukrajini! Slava herojima!"

Selo je blizu linije fronta ukrajinske kontraofanzive u blizini granice Donjecke i Zaporoške oblasti.

Putin: Pjongjang čvrsto podržava Rusiju u specijalnoj operaciji u Ukrajini

Pjongjang ostaje solidaran sa Moskvom po nizu pitanja, uključujući i specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, što ukazuje na zajedničku rešenost dve zemlje da se suprotstave kolektivnoj politici Zapada, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin u čestitki severnokorejskom lideru Kim Džong Unu i učesnicima svečanog sastanka posvećenog 70. godišnjici pobede u Korejskom ratu.

Putin je naglasio da čvrsta podrška Severne Koreje Rusiji po ključnim međunarodnim pitanjima "dodatno naglašava rešenost u suprotstavljanju politici kolektivnog Zapada", prenosi Tas.

U telegramu, objavljenom na sajtu Kremlja, navodi se da takva politika Zapada "sprečava uspostavljanje istinski multipolarnog, pravednog svetskog poretka, zasnovanog na prioritetu međunarodnog prava, nedeljive bezbednosti, poštovanja suvereniteta i nacionalnih interesa država".

Ruski lider je severnokorejskom kolegi poželeo i dobro zdravlje.

- Želim vam, gospodine Kim Džong Un, i uspeh u vašem odgovornom radu za boljitak prijateljskog korejskog naroda, a prosperitet i mir svim učesnicima sastanka - naveo je Putin.

Više od 60 špijunskih dronova presretnuto za tri meseca u LNR

Pripadnici Ruske garde su u poslednja tri meseca na području LNR presreli više od 60 ukrajinskih špijunskih dronova, rekli su Sputnjiku u toj jedinici.

Herš: Ukrajinska vlada je najkorumpiranija

Neki američki zvaničnici smatraju ukrajinsku vladu jednom od najkorumpiranijih u svetu, objavio je na svom sajtu američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš.

- Ukrajinska vlada je najkorumpiranija i najgluplja vlada u svetu, jedini izuzetak je Nigerija - navodi Herš reči jednog neimenovanog američkog zvaničnika.

Putin posthumno odlikovao novinara RIA Novosti Rostislava Žuravljova

Predsednik Rusije Vladimir Putin posthumno je odlikovao novinara RIA Novosti Rostislava Žuravljova, objavljeno je na sajtu Kremlja.

- Odlikovati posthumno Ordenom hrabrosti Rostislava Žuravljova, ratnog reportera MIA "Rusija sevodnja" za hrabrost i odvažnost koje je iskazao obavljajući svoju profesionalnu dužnost - navodi se u dokumentu.

Žuravljov je poginuo prošle subote kada su ukrajinske snage kasetnom municijom izvele napad na vozilo sa grupom ruskih novinara.

Istim ordenom odlikovan je i fotoreporter RIA Novosti Konstantin Mihaljčevski, novinar lista "Izvestija" Roman Poljšakov i snimatelj Dmitrij Šikov koji su tom prilikom ranjeni.

Putin: Pojačani ukrajinski napadi u Zaporožju, ali bez uspeha

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su ukrajinske oružane snage pretrpele značajne gubitke u nedavnom napadu.

- Veoma veliki broj žrtava, preko 200 ljudi - rekao je Putin novinarima.

On je kazao da, nažalost, ni ruske snage nisu bile pošteđene žrtava, ali da je razlika bile ogromna - višestruka.

- Naši gubici su više od 10 puta manji od gubitaka neprijatelja - rekao je Putin.

On je dodao da je ukrajinska vojska pretrpela gubitke u borbenoj opremi.

- Želeo bih da istaknem da je sve što se desilo u protekla 24 sata snažan primer masovnog herojstva naših vojnika i oficira - naveo je predsednik Rusije.

Ruski vojnici pokazali su najbolje primere masovnog herojstva kada su odbili najnoviji napad ukrajinskih snaga u oblasti Zaporožja, izjavio je Putin.

- Bez preterivanja mogu da kažem da su naši vojnici i oficiri pokazali najbolje primere masovnog herojstva. Neprijatelj je upotrebio veliki broj oklopnih vozila - 50 jedinica, od kojih je 39 jedinica, uključujući 26 tenkova i 13 oklopnih vozila, uništeno - rekao je Putin.

On je rekao da je 60 vozila uništila 810. brigada marinaca Crnomorske flote i 71. puk 42. divizije 58. armije Južnog vojnog okruga, a još 40 borbena avijacija.

-. Po mom naređenju, danas će našim momcima biti uručena vladina priznanja u zoni borbenih dejstava. Takođe, sam zadužio Ministarstvo odbrane da pripremi predloge za dodelu počasnih zvanja ovim jedinicama - istakao je Putin.

FSB: Uhapšen Rus, ukrajinski agent, zbog pokušaja da digne u vazduh ruski brod

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) uhapsila je Rusa, ukrajinskog agenta, koji je pokušavao da digne u vazduh jedan od brodova Crnomorske flote i od njega oduzela dve improvizovane eksplozivne naprave, saopštila je pres služba FSB.

- Sprečen je pokušaj specijalnih službi Ukrajine da izvrše teroristički akt na jednom od brodova Crnomorske flote koji nosi visokoprecizno raketno oružje - navodi se u saopštenju.

Ističe se da su ruski operativci uhapsili pripadnika ruske mornarice koga je navodno regrutovala ukrajinska obaveštajna služba.  On se sumnjiči da je ukrajinskoj strani prenosio informacije koje predstavljaju državnu tajnu, navodi se u saopštenju, prenele su RIA Novosti.

Doneta je odluka o pokretanju krivičnih postupaka protiv osumnjičenog za teroristički akt, ilegalnu trgovinu eksplozivom, izdaju, kao i zbog otkrivanja podataka koji predstavljaju državnu tajnu, ističe se u saopštenju.

Rusija stavila na poternicu trećeg zvaničnika MKS - sudiju Tomoko Akane iz Japan

Rusija je stavila na svoju poternicu trećeg zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda (MKS) - sudiju Tomoko Akane iz Japana nakon što je taj sud optužio ruskog predsednika Vladimira Putina za ratne zločine u Ukrajini.

Sudija MKS Tomoko Akane iz Japana stavljena je na poternicu prema članu Krivičnog zakonika Rusije, prema internet bazi podataka ruskog ministarstva unutrašnjih poslova, ali se ne navodi njen navodni zločin, objavio je danas TASS. 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Ukrajine nastavile su sa neuspešnim pokušajima ofanzive u donjeckom, krasnolimanskom i južnodonjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- U donjeckom pravcu odbijeno je devet napada protivnika, uništeno je skladište municije. Ukrajinske snage izgubile preko 210 vojnika.
- Oružane snage Rusije izvele su napade na aerodrome, komandna mesta i položaje ukrajinske vojske, pogone za sastavljanje i skladišta bespilotnih plovila i zapadnog oružja. Cilj napada visoko preciznim oružjem dugog dometa vazdušnog i morskog baziranja je postignut. Svi naznačeni objekti su uništeni.
- Ukrajinska vojska je tokom neuspešne ofanzive kod Rabotina pretrpela velike gubitke i više nije preduzimala aktivna dejstva.
- U krasnolimanskom pravcu odbijen je napad protivnika u pravcu mesta Červona Dibrova. Likvidirano je do 185 ukrajinskih vojnika.
- U južnodonjeckom i zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile preko 280 vojnika, 25 tenkova, 10 borbenih vozila pešadije, jedan višecevni bacač raketa RM-70. U kupjanskom pravcu jurišni odredi puka „Zapadne“ grupe trupa zauzeli su povoljnije položaje.
- Protivnik je izgubio preko 35 vojnika Odbijen je napad jurišnog odreda brigade marinaca u DNR. Likvidirano je do 16 ukrajinskih vojnika.
- U krasnolimanskom pravcu ruski odredi su u području Sergejevke od 23. jula napredovali 12 kilometara duž fronta, a tri kilometra u dubinu odbrane protivnika.
- U Hmeljnickoj oblasti uništena su skladišta avionskog goriva.
- U Zaporoškoj oblasti uništeno je skladište goriva 47. mehanizovane ukrajinske brigade.
- U hersonskom pravcu za dan je uništeno do 25 ukrajinskih vojnika i dve haubice D-30. Ruski sistemi PVO presreli su pet projektila „hajmars“ i oborili su 20 dronova.

Propao pokušaj ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinske snage pokušale su da probiju odbranu u Zaporoškoj oblasti, ali su pretrpele značajne gubitke i povukle se, saopštio je privremeni v.d. gubernatora regiona Evgenije Balicki.

- Jutros je protivnik pokušao da probije odbranu u području Novodanilovke i Novopokrovke. Naše jedinice su odbile pokušaje ofanzive i razbile protivničke jedinice. Protivnik je pretrpeo značajne gubitke i povukao se na svoje položaje - saopštio je on.

Zelenski održao terenski sastanak Vrhovnog štaba u Dnjepru

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je danas u Dnjepar, gde je održao terenski sastanak Štaba vrhovnog komandanta na kojem je razgovarano o situaciji na linijama fronta.

- Radni dan smo započeli u Dnjepru. Terenski sastanak u zoni odgovornosti Grupe snaga Tavrija o situaciji na frontu, napretku u ofanzivnim i odbrambenim operacijama...Veliki fokus bio je na snabdevanju municijom naših trupa - objavio je Zelenski na Telegram kanalu, preneo je Ukrinform.

Samit Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu

Rusiju i afričke zemlje objedinjuje privrženost tradicionalnim vrednostima i konzervativni pogled na ljudsku prirodu, rekao je ruski patrijarh Kiril u pozdravu učesnicima foruma u ​​Sankt Peterburgu.

FOTO: Tanjug/AP

Ignat priznao napad na vojni aerodrom u Hmeljnickoj oblasti

Jurij Ignat, savetnik komande vazdušnih snaga ukrajinskih snaga, priznao je da je sinoć, kao i dan ranije, izvršen napad na vojni aerodrom u Starokonstantinovu u Hmeljnickoj oblasti.

Dan ranije ukrajinski portal "Strana" saopštio je da su se čule eksplozije u Starokonstantinovu.

- Potivvazdušna odbrana otežano dejstvuje. Oni napadaju obalnu zonu i infrastrukturu... Vlasti su kasnije prijavile štetu u Odeskoj oblasti... Aerodrom u gradu Starokonstantinov opet ne daje mira ruskoj vojsci. Dakle, danas je ovaj aerodrom na meti - rekao je Ignat medijima.

FSB Rusije otkrila još jedan civilni brod

FSB Rusije otkrila je još jedan strani civilni brod koji je ranije mogao da se koristi za isporuku eksploziva u Ukrajinu, saopštila je pres-služba FSB.

Kako je precizirano, na brodu za prevoz suvog tereta „BMO River“, koji je plovio iz Turske u Rostov na Donu radi utovara žita, pronađeni su tragovi dinitrotoluena i TNT-a.

Kako se navodi, brod je u junu i julu dva puta uplovljavao u ukrajinsku luku Reni u Odeskoj oblasti. Doneta je odluka da se zabrani prolazak ovog broda ispod Krimskog mosta.

Raketni napad na Odesku oblast

U jednoj od luka Odeske oblasti oštećena je upravna zgrada i proizvodna oprema, napisao je na svom Telegram kanalu Oleg Kiper, načelnik regionalne vojne uprave.

- Raketni napad na Odesku oblast. Cilj je lučka infrastruktura. Oštećena je oprema jednog od kargo terminala - napisao je on.

- Rakete su ispaljene sa podmornice u Crnom moru na kritično maloj visini, što je otežalo njihovo otkrivanje - napisao je na telegramu šef javnog saveta pri regionalnoj vojnoj administraciji Sergej Bračuk.

Likvidirano više od 150 ukrajinskih vojnika

Jedinice grupe „Centar“ odbile su devet neprijateljskih napada na pravcu Svatovo i Krasni Liman, likvidiravši više od 150 ukrajinskih vojnika i njihovu opremu, izjavio je za RIA Novosti Aleksandar Savčuk, šef pres centra grupe.

Prema njegovim rečima, na ova dva pravca mete Su-34 su bili komandni centri i osmatračnice, kao i dva neprijateljska skladišta municije.

Zelenski: Ukrajina priprema korake za brzu reintegraciju Krima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina priprema korake za brzu reintegraciju Krima u svoje državno tkivo.

- U avgustu ću održati nekoliko važnih sastanaka o pripremi međunarodnih događaja, uključujući i Krimsku platformu. Pripremamo i listu koraka za deokupaciju Krima. Sveobuhvatni koraci: bezbednosni, ekonomski i socijalni. Mi možemo brzo da reintegrišemo Krim u državno tkivo Ukrajine - rekao je Zelens u video obraćanju, prenosi Ukrinform.

FOTO: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, "ruski okupatori" već sada treba da razmotre da je, dok je Krimski most još donekle operativan, "bolje da se vrate kući u Rusiju".

Zelenski je naglasio da će Krim, kao i ostatak Ukrajine, biti slobodan, "oslobođen svakog ruskog zla, počevši od ruskih projektila pa do svakog ruskog okupatora".

- Rusija će izgubiti ovaj rat i nijedna raketa je neće spasiti - zaključio je predsednik Ukrajine.

Za 5 minuta 12 raketa

Ukrajinske snage ispalile su za pet minuta 12 raketa iz višecevnih raketnih sistema na Kijevski okrug u Donjecku, saopštile su vlasti DNR.

Putin sa egipatskim liderom o energetici

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem i zahvalio mu što je prihvatio poziv da poseti Rusiju i učestvuje na drugom samitu Rusija-Afrika u Sank Peterburgu.

Putin je kazao da je egipatski predsednik sada na čelu projekta o ekonomskom razvoju Afrike, što znači da će biti tema za razgovor.

Trećina trgovinske razmene sa Afrikom odlazi na Egipat, rekao je Putin.

Uništena dva uporišta OS Ukrajine

Oružane snage Rusije uništile su dva uporišta Oružanih snaga Ukrajine u Krasnolimanskom okrugu – u blizini sela Ivanovka i Novomihajlovka.

Ruska grupa "Jug" odbila jurišne napade Ukrajine

Jedinice ruske grupe "Jug" odbile su napade jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine u području Lisičanska, Aleksandar-Kalinovsk i Soledar-Artjomovsk, izvestio je portparol centra grupe Vadim Astafjev.

Ukrajina krenula u glavnu kontraofanzivu?

Oružane snage Ukrajine počele su glavnu fazu kontraofanzive, piše Njujork tajms pozivajući se na dva predstavnika Pentagona.

Kako se navodi, Ukrajina je „krenula u glavnu fazu svoje kontraofanzive“. Navodi se da su Oružane snage Ukrajine „bacile u bitku hiljade vojnika iz rezervi“, od kojih su mnogi obučeni na Zapadu.

Prema drugim izvorima lista, ako bude bila uspešna, nova operacija će trajati od jedne do tri nedelje.

BONUS VIDEO: STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)