SASTALI SE U POSLEDNJEM TRENUTKU: O čemu su razgovarali Blinken i Si Đinping?

Novosti online

19. 06. 2023. u 12:03

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas sa kineskim predsednikom Si Đinpingom završavajući svoju dvodnevnu posetu Pekingu, čiji je cilj bio da se nesuglasice između dve supersile ne pretvore u sukob, preneo je Rojters.

САСТАЛИ СЕ У ПОСЛЕДЊЕМ ТРЕНУТКУ: О чему су разговарали Блинкен и Си Ђинпинг?

Foto: Tanjug

Blinken je prvi državni sekretar koji se susreo s kineskim predsednikom od 2018. godine, a susret je organizovan u Velikoj dvorani naroda.

Rojters u svom izveštaju opisuje kako je Blinken pozdravio Sija idući ka njemu ispružene ruke, dok je kineski predsednik stajao da ga pozdravi, kao i da su visoki zvaničnici dve zemlje kasnije seli za dugački konferencijski sto ukrašen cvetovima roze lotosa.

Sastanak bi mogao da pomogne u organizovanju susreta dvojice predsednika, kineskog Si Đinpinga i američkog Džozefa Bajdena, krajem ove godine.

Foto: Tanjug

- Dve strane imale su iskrene i sadržajne razgovore. Nadam se da ćete zahvaljujući ovoj poseti, gospodine državni sekretaru, dati veći pozitivan doprinos stabilizaciji odnosa Kine i SAD - rekao je Si Đinping, a prenela je kineska državna televizija.

Blinken se ranije tokom dana sastao sa direktorom Kancelarije za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Jiem, a dan ranije, u nedelju, sa ministrom spoljnih poslova Kine Ćin Gangom. Obojica kineskih visokih zvaničnika prenela su tokom tih sastanaka poruku da je Tajvan ključno pitanje za Kinu, ključno i u kinesko-američkim odnosima.

Vang Ji je pozvao Vašington da poštuje princip jedne Kine, na koji se obavezao i potpisanim sporazumima s Pekingom, dok je šef kineske diplomatije iza zatvorenih vrata ocenio da su diplomatski odnosi dve države na najnižem nivou ikada.

Prema pisanju američkih medija, SAD su navodno zabrinute zbog neodgovarajuće razmene na visokom vojnom nivou i straha da bi greška ili nesrećan slučaj u takvoj situaciji brzo mogle da se preokrenu u sukob.

Foto: Tanjug

Entoni Blinken danas završava zvaničnu posetu Pekingu.

Njegov dolazak u Kinu bio je dogovoren za februar, ali je u poslednjem trenutku otkazan zbog "afere balon", kada je na američkom nebu uočen balon za koji je Vašington tvrdio da se radio o kineskoj špijunskoj letelici, dok je Peking saopštio da je u pitanju meteorološki balon koji se koristi u istraživačke svrhe.

(rt.rs)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024