DA LI JE BLINKEN USPEO DA OMEKŠA KINU? Spremni za razgovore, ali ne i za promenu stava

Tanjug

19. 06. 2023. u 07:31

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken počeo je drugi, poslednji dan posete Kini sastancima sa visokim kineskim zvaničnicima, tokom kojih su dve strane izrazile spremnost da razgovaraju, ali ne i volju da ublaže svoje čvrste stavove i pozicije koje su izazvale porast tenzija, naveo je AP.

ДА ЛИ ЈЕ БЛИНКЕН УСПЕО ДА ОМЕКША КИНУ? Спремни за разговоре, али не и за промену става

Entoni Blinken / Arhiva

Blinken se jutros sastao sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem, ali ni Blinken ni Vang nisu dali nikakav komentar novinarima, prenosi agencija.

U prvoj rundi pregovora u nedelju, Blinken je skoro šest sati razgovarao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom, nakon čega je potvrđena saglasnost da se nastave razgovori na visokom nivou, međutim, nije bilo naznaka da je bilo koje od najzahtevnijih pitanja blizu rešenja. Obe strane su potvrdile da je Ćin prihvatio poziv Blinkena da poseti Vašington, ali je Peking jasno stavio do znanja da su odnosi Kine i SAD na najnižoj tački od uspostavljanja, a takav stav dele i američki zvaničnici.

Ipak, Blinkenova poseta bi mogla da otvori put za sastanak predsednika Bajdena i Sija u narednim mesecima, navodi AP. Lista spornih pitanja je duga i uključuje nesuglasice u rasponu od trgovine do Tajvana, uslova ljudskih prava u Kini i Hong Kongu do kineske vojne asertivnosti u Južnom kineskom moru i ruskog rata u Ukrajini.

Bajden i Si su se obavezali da će poboljšati komunikaciju "tako da možemo da budemo sigurni da komuniciramo što je moguće jasnije kako bismo izbegli moguće nesporazume". Prema agenciji, ostaje nejasno da li će se tokom poslednjeg danas posete Pekingu Blinken sastati i sa kineskim liderom Si Đinpingom.

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Peterburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (2)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici