NE OČEKUJTE PREVIŠE: SAD poslala Kini poruku uoči posete Blinkena

Novosti Onlajn

14. 06. 2023. u 19:13

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken biće prvi visoki zvaničnik SAD koji će posetiti Kinu u poslednjih pet godina u pokušaju da smanji napetosti između dve najveće svetske ekonomije.

НЕ ОЧЕКУЈТЕ ПРЕВИШЕ: САД послала Кини поруку уочи посете Блинкена

Foto: Printskrin

Blinken će u Pekingu boraviti od 16. do 19. juna, a SAD su umanjile očekivanja o bilo kakvom napretku u ublažavanju tenzija, poručivši da je poseta šansa da se nastavi komunikacija, prenose "Blumberg" i Rojters.

- Ovo nije poseta od koje bih očekivao dugačku listu rezultata - rekao je pomoćnik državnog sekretara Dan Kritenbrink novinarima nakon što je putovanje najavljeno. "Pokušaćemo da minimalizujemo rizik od pogrešne procene kako ne bismo skrenuli u potencijalni sukob."

Blinken je ranije planirao da poseti Peking u februaru, ali je odustao od tog putovanja nakon što je navodni kineski špijunski balon otkriven u američkom vazdušnom prostoru i kasnije oboren. Taj incident je izazvao novu rundu napetosti, koja je nedavno uključivala susrete između američkih i kineskih aviona i brodova u Pacifiku i zabrinutost da se Kina možda priprema za invaziju na Tajvan u narednim godinama.

Predsednik Džozef Bajden pokušao je da normalizuje odnose koji su i dalje narušeni kaznenim ekonomskim merama SAD i međusobnim optužbama o ugrožavanju globalne stabilnosti.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)