VREME JE ZA UKIDANJE: Berbokova sa saveznicima menja način odlučivanja u Evropskoj Uniji

Novosti Onlajn

12. 06. 2023. u 17:33

EVROPSKA unija pokazala je svoju sposobnost da deluje tako što je stala uz Ukrajinu diplomatski, finansijski i vojno, ocenjuje u autorskom tekstu ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok i dodaje da će ubuduće sposobnost da se preduzimaju brzi i odlučni koraci ostati ključni za ulogu EU kao igrača na spoljnopolitičkoj sceni.

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА УКИДАЊЕ: Бербокова са савезницима мења начин одлучивања у Европској Унији

FOTO: Tanjug/AP

Ono što je sada potrebno su konkretni, opipljivi rezultati, efikasno delovanje u doba krize, koje se usporava propisanim jednoglasnim odlučivanjem o spoljnopolitičkim pitanjima EU, piše u tekstu objavljenom na portalu "Politiko".

Zato Berbok, zajedno sa još šest koautora teksta, takođe šefova diplomatija zemalja EU među kojima je i Tanja Fajon iz Slovenije, zagovara "veću upotrebu glasanja kvalifikovanom većinom u pitanjima spoljne politike i bezbednosti EU". Jer, kako obrazlaže, deseti paket sankcija usvojen je uprkos pravilu o jednoglasnom odlučivanju, a ne zahvaljujući njemu.   

Predlaže se, dakle, veća upotreba "konstruktivnog suzdržavanja" koja je predviđena i u Sporazumu o Evropskoj uniji. Ova "visoko efikasna opcija" omogućavala bi da odluke budu usvojene, jer nema protivljenja njima, a time ni sprečavanja drugih 26 članica da je sprovedu.

- Videli smo kako 'konstruktivna apstinencija' može da bude efikasna prošlog oktobra kada je Savet za spoljna pitanja glasao o novoj misiji obučavanja ukrajinske vojske. Želimo da nadogradimo ovaj rastući trend i obavežemo se na sistematsko ispitivanje svojih stavova kako bismo prešli sa glasanja protiv na konstruktivno uzdržavanje - navodi se u tekstu.

Predlaže se, zatim, da se glasanje kvalifikovanom većinom stavi na test i dodaje da određena pitanja spoljne politike dozvoljavaju takav način donošenja odluka.

- Ako je na primer Savet jednoglasno odlučio da oformi civilnu misiju EU, operativni detalji funkcionisanja te misije mogu biti odlučeni kvalifikovanom većinom - predlaže Berbok sa istomišljenicima u tekstu.

Tako bi i posle izjava visokog predstavnika date u ime EU, implementacija rečenog mogla da bude usvojena većinskim glasanjem.

Predlaže se i da se nađe način da se "premoste" odredbe Sporazuma o EU, a takvim premošćavanjem Savet već može da odlučuje o tome kako da donošenje odluka kvalifikovanom većinom učini sistemskom procedurom kada je reč o nekim spoljnopolitičkim pitanjima.

Uveravajući da će razmotriti nedoumice i brige svih zemalja članica u vezi s ovim predlogom, autori teksta predvođeni Berbok navode da će konsultovati i nezavisne eksperte po ovom pitanju.

- U ovim izazovnim vremenima, zalažemo se za Evropsku uniju koja je sposoban, efikasan i odlučan učesnik, štiteći slobodu, bezbednost i napredak naših građana. EU je uvek uspevala da krene napred u izazovnim trenucima. Sada je ponovo vreme da delujemo - zaključuje se u tekstu.

BONUS VIDEO: DEMONSTRACIJA SILE - Vojne vežbe NATO snaga u Nemačkoj

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)