NEKE PTICE NIKAD NE POLETE: Analenini škart avioni obrukali Nemačku?

Novosti Onlajn

18. 05. 2023. u 09:34

KAKVU li je sliku najveće evropske ekonomije u prebogatim Ujedinjenim Emiratima predstavila ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok koja, ne samo da je jedva stigla na Arabijsko poluostrvo, nego sa njega nije mogla ni da se vrati, i to sve zbog nemačke avijacije koja je u stanju raspadanja?!

НЕКЕ ПТИЦЕ НИКАД НЕ ПОЛЕТЕ: Аналенини шкарт авиони обрукали Немачку?

Foto: Tanjug

- Povratno putovanje iz katarske prestonice Dohe do Berlina, koje je bilo planirano za sredu po podne, moralo je da bude odloženo za najmanje dva sata zbog kvara na vazdušnom "erbasu". Ministarkina delegacija se vratila u hotel Šeraton na obali Dohe da sačeka popravku - objavio je "Špigl", navodeći šta je zadesilo ministarku.

Nemački list ocenjuje da Berbokovu proganja "loša tehnička sreća", ali, s obzirom na to da je ministarka imala probleme i pri dolasku u Katar, isto kao i u povratku, jasno je da je u pitanju nešto više od čistog malera.

- Dolazak Berbokove na Arabijsko poluostrvo u ponedeljak je već bio značajno odložen zbog pokvarenog aviona. Vazduhoplovstvo je moralo da obezbedi novi avion jer vladin "erbas" zbog kvara nije mogao da otputuje za Saudijsku Arabiju kako je planirano. Ministarka je zbog toga u saudijski lučki grad Džeda stigla sa više od dva sata zakašnjenja - navodi "Špigl".

Ukratko - Berbokovoj jedan avion nije mogao da poleti, a kada se konačno nekako transportovala zamenskom letelicom - i ona se pokvarila!

Trodnevna poseta nemačke ministarke regionu Zaliva imala je plemenite motive - ona je tamo otišla da promoviše mirovna rešenja u Jemenu i Sudanu.

- Činjenica da se Saudijska Arabija sada odlučuje za razgovore sa Hutima u Jemenu je pravi prvi korak - rekla je Berbokova.

I u Kataru je ona sa tamošnjim kolegom Mohamedom bin Abdurahmanom el Tanijem potpisala deklaraciju o namerama za novi "strateški dijalog" između te dve zemlje, i to uprkos otvorenim razlikama po pitanjima ljudskih prava.

- Ovaj oblik razmene sa emiratom teži ka još bližoj saradnji u budućnosti i razmeni ideja - rekla je Berbokova.

I kako se onda desilo da uprkos njenim poštenim i dobrim namerama, nemačku ministarku potera zla sreća i presedne joj trodnevno putovanje? 

- Savezna vlada naručila je ukupno tri nova vladina aviona tipa A350 2019. godine nakon što je stara 'erbasova' flota godinama beležila kvarove. Dve mašine opremljene specijalnom opremom su već isporučene. Ministarstvo odbrane je ukupan trošak ocenilo na 1,2 milijarde evra - navodi "Špigl".

A dok ne dobije ispravan avion na raspolaganje, Analeni bi zarad sopstvene bezbednosti, možda ipak bilo bolje da na sledeće državničko putovanje - krene drumom.

S obzirom na uglavnom ratnohuškački način na koji vodi spoljnu politiku - možda i na tenku, ko zna?

BONUS VIDEO: NEMAČKA BEZ SAOBRAĆAJA - Milioni bez prevoza tokom štrajka sindikata

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)