SILVIO BERLUSKONI: Premijer sa najdužim stažom, ali i najviše skandala

Tanjug

12. 06. 2023. u 14:58

BIVŠI premijer Italije Silvio Berluskoni preminuo je u 87. godini, a bio je premijer sa najdužim stažom u Italiji od Drugog svetskog rata.

СИЛВИО БЕРЛУСКОНИ: Премијер са најдужим стажом, али и највише скандала

Foto: AP

Vodio je italijansku vladu četiri puta, a karijeru su mu obeležili skandali i optužbe za korupciju, preneo je Bi-Bi-Si.

Njegov živopisan privatan i javni život, u šta spadaju ozloglašene žurke, glamurozne žene i devojke, slučajevi pred sudom i zatvor - privukli su pažnju javnosti, kako u Italiji, tako i u svetu.

Berluskoni je voleo da se hvali da je "kao staro vino" - što je bio stariji, bio je bolji, a njegova smrt ostavila je "veliku prazninu", rekao je ministar odbrane Italije Gvido Kroseto.

Kupio je fudbalski klub Milan 1986. godine, spasavajući ga od bankrota, ali je 1994. godine postao popularan pod nadimkom "vitez" - i ušao u svet politke.

Nakon osnivanja nove, desničarske partije Forca Italija, počela je nova era italijanske politike, a Berluskoni je obezbedio svoje mesto kao premijer 1994. godine.

Napustio je vlast 2011. godine, kada je izgubio poverenje u parlamentu nakon skandala.

Po ulasku u politiku, bio je redovan na naslovnicama italijanskih tabloida, koji su izveštavali o njegovih više od 20 slučajeva zbog zloupotrebe vlasti, finansijske prevare i glasina o razvratnim zabavama u njegovoj vili kod Milana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)