MISIJA VATIKANA ZA MIR U UKRAJINI: Kardinal Zupi razgovarao sa Zelenskim

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

06. 06. 2023. u 13:41

Po nedavnoj odluci pape Franje, juče i danas u Kijevu je boravio kardinal Mateo Marija Zupi, predsednik Italijanske Episkopske konferencije, „sa ciljem favorizovanja klime koja može da dovede do puteva mira“ a danas se sastao i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

МИСИЈА ВАТИКАНА ЗА МИР У УКРАЈИНИ: Кардинал Зупи разговарао са  Зеленским

Papa Franja i mitropolit Antonije, Foto AP

Kardinal Zupi krenuo je u Kijev kao izaslanik Svete Stolice sa namerom da „detaljno sasluša ukrajinske vlasti o mogućnim putevima za dostizanje pravednog mira i podršci gestova humanosti koji doprinose ublažavanju tenzija“. Juče se sastao sa brojnim predstavncima civilnih vlasti sa kojima je razgovarao o „teškom humanitarnom dosijeu“ o kojem Sveta Stolica namerava da otvori koridor kojeg naziva „humanitarna diplomatija“.

 Papin izaslanik sa Zelenskim, kako saopštava izvor Vatikana, imao je „srdačan i pozitivan dijalog“, razgovarali su „o nekim ključnim tačkama kako bi se nastavilo u pravcu jednog stabilnog i konkretnog dijaloga“.

Kako je još 20. maja najavio državni sekretar Vatikana Pjetro Parolin objasnivši da nije reč o misiji koja ima „posredničku svrhu“ već koja ima za cilj „da pokuša pre svega da favorizuje klimu koja može da dovede do puteva mira“, sada iz Vatikana stiže poruka da „namera ide dalje i nada da će se deblokirati nešto i iz Moskve“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!