ISTOČNI BLOK EU ODNEO POBEDU: Produženo ograničenje uvoza žitarica iz Ukrajine

Novosti online

05. 06. 2023. u 21:15

EVROPSKA unija produžila je do 15. septembra ograničenja uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u niz evropskih zemalja, navedeno je u dokumentu objavljenom u zvaničnom glasilu EU.

ИСТОЧНИ БЛОК ЕУ ОДНЕО ПОБЕДУ: Продужено ограничење увоза житарица из Украјине

Žetva se privodi kraju, Foto D. Dozet

-Slobodan promet navedenih proizvoda dozvoljen je samo u zemljama članicama EU, s izuzetkom Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke, navedeno je u odluci koja stupila na snagu.

Reč je o pšenici, kukuruzu, semenu repice i suncokreta.

Krajem marta premijeri nekoliko zemalja Evropske unije obratili su se šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen s molbom da reaguje na krizu izazvanu prekomernom količinom ukrajinskog žita na njihovom tržištu.

U pismu premijera Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke navedeno je da su „problemi izazvani znatnim povećanjem isporuka ukrajinskih proizvoda na tržište zemalja-članica EU, posebno onih koje se graniče s njom“, doveli do ogromnog rasta uvoza žita, jaja, živine, šećera, raznih vrsta voća i drugih proizvoda.

Evropska komisija je saopštila da je preduzela mere za uvoz određenih vrsta žita iz Ukrajine, koje su usmerene na otklanjanje logističkih prepreka u vezi s tim proizvodima u Mađarskoj, Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj. Mere su stupile na snagu 2. maja.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu