KASNO F-16 U UKRAJINU STIŽE: Kijev neće moći da koristi američke borbene avione u dugo najavljivanoj kontraofanzivi

Novosti online

05. 06. 2023. u 14:49

UKRAJINSKI ministar odbrane Aleksej Reznjikov je rekao da Kijev neće biti u prilici da avione F-16 koristi u svojoj dugo najavljivanoj kontraofanzivi.

КАСНО Ф-16 У УКРАЈИНУ СТИЖЕ: Кијев неће моћи да користи америчке борбене авионе у дуго најављиваној контраофанзиви

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Avioni F-16 neće promeniti stanje na frontu ovog leta... Biće potrebno vreme za pripremu naših pilota, i ne samo njih. Naši partneri će organizovati obuku za pilote, inženjere i tehničare - rekao je Reznjikov u intervjuu za japanski "NHK TV" kanal. On je naveo da će Ukrajina "biti spremna da rasporedi F-16 na jesen, ili zimu".

Kijev će, tokom kontraofanzive, koristiti sve kopneno naoružanje koje poseduje. Ranije je ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo da je Ukrajini potrebno 48 lovaca F-16 da bi stigla do granica koje su priznate 1991. godine.

Treba da podsetimo da je američki predsednik Džozef Bajden na samitu G7 u Japanu najavio da će saveznici početi obuku ukrajinskih pilota za upravljanje američkim lovcima F-16 i drugim lovcima četvrte generacije zapadne proizvodnje. Kako je saopšteno u Vašingtonu, još nije doneta odluka o tome ko će i gde obučavati pilote, ali se očekuje da jedna od evropskih zemalja bude mesto za obuku. Obuka će početi "u narednim nedeljama ili mesecima", saopštila je tada Bela kuća.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je izjavila je da je snabdevanje lovcima F-16 sledeća etapa u eskalaciji sukoba u Ukrajini, a da posledice ove odluke Zapad nije uzeo u obzir.

Rusija je nedavno poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki transport koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporukom oružja Ukrajini. Kremlj je naveo da opremanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat. Lavrov je takođe istakao da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini. 

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu