S-350 VITJAZ ILI AMERIČKI PATRIOT? Zašto je bolji ruski sistem protivvazdušne odbrane

P. Z. S. / sputnikglobe.com

28. 05. 2023. u 22:23

SISTEMI protivvazdušne odbrane „Vitjaz“ su dizajnirani da bore balističke i aerodinamičke ciljeve na visini do 30 kilometara.

С-350 ВИТЈАЗ ИЛИ АМЕРИЧКИ ПАТРИОТ? Зашто је бољи руски систем противваздушне одбране

Foto: Profimedia/Ilustracija


Ruski raketni sistem S-350 Vitjaz oborio je nekoliko ukrajinskih borbenih aviona i dronova u zoni specijalnih operacija u potpuno automatskom režimu, rekao je za Sputnjik dobro obavešten izvor. Izvor je dodao da je „Vitjaz prvi put u svetu izveo automatizovano otkrivanje, praćenje i uništavanje ukrajinskih vazdušnih ciljeva u borbenim uslovima“.ŠTA JE S-350 VITJAZ?

S-350 Vitjaz je mobilni raketni sistem zemlja-vazduh (PVO/SAM), koji je ušao u službu ruskih oružanih snaga 2019. SAM je dizajniran da uništi balističke i aerodinamičke ciljeve, koji uključuju borbene avione, bespilotne letelice (UAV) i krstareće rakete, kao što su američki Tomahavk i britanski Storm Šedou.

Sistem Vitjaz se sastoji od samohodnog lansera, radara sa svim aspektima sa elektronskim skeniranjem prostora i komandnog mesta. SAM, koji je postavljen na specijalnu šasiju sa točkovima BAZ-69092-012, može se staviti u stanje pripravnosti za manje od pet minuta. Sistem je sposoban da istovremeno gađa 16 aerodinamičkih i 12 balističkih ciljeva.


KOLIKI JE DOMET RAKETA VITJAZ?

Raketni sistem S-350 je opremljen raketama srednjeg i kratkog dometa 9M96 i 9M100 koje se ispaljuju preko takozvanog „hladnog” vertikalnog lansiranja. Kada se ispali, lansirni kontejner baca raketu na visinu veću od 30 metara, okrećući je ka cilju uz pomoć gasnodinamičkog sistema.

Sistem Vitjaz je sposoban da uništi aerodinamičke ciljeve u dometu do 120 km (74 milje) i na visini do 30 km (18 milja). Što se balističkih ciljeva tiče, brojke su 30 km i 25 km (15 milja), respektivno.


DA LI JE VITJAZ BOLjI OD PATRIOTA?

Moskovski vojni ekspert Aleksandar Mihajlov rekao je ruskim medijima da, uprkos činjenici da se Vitjaz može uporediti sa PVO sistemom američke proizvodnje Patriot po karakteristikama performansi, rakete S-350 se kreću brže i mogu da pogode nisko leteće ciljeve.

Naime, objasnio je on, Vitjaz može da gađa mete koje lete na visini od deset metara, dok Patriot ne može da obara objekte koji se kreću ispod 100 metara.


DA LI ĆE S-350 BITI NADOGRAĐEN?

Još jedan vojni ekspert sa sedištem u Moskvi, Jurij Knutov, naveden je od strane ruskih novina da hvali kapacitet municije ovog PVO. Prema njegovim rečima, samo jedan bataljon Vitjaza dovoljan je za odbijanje masovnog neprijateljskog vazdušnog napada.

U celini gledano, S-350 Vitjaz ima veliki potencijal u smislu nadogradnje, s obzirom da je nastao na osnovu „otvorene arhitekture“, prema njegovim rečima.

-U budućnosti sistem može biti unapređen zamenom određenih komponenti. To će značajno povećati tehničke mogućnosti i borbene performanse PVO sistema. S-350 je prodoran i jedinstven sistem koji ima samo Rusija", zaključio je Knutov.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ODREKAO SE TITULE! Novak Đoković objavio gde i kada igra do kraja 2023. godine