RUSKA VOJSKA "NAFILOVALA" POLJA MINAMA: Kijev negoduje što ih sa Zapada sve više požuruju da krenu u kontranapad

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

04. 05. 2023. u 07:00

U UKRAJINSKOM rukovodstvu su sve nezadovoljniji što ih Zapad forsira da krenu u veliku ofanzivu.

РУСКА ВОЈСКА НАФИЛОВАЛА ПОЉА МИНАМА: Кијев негодује што их са Запада све више пожурују да крену у контранапад

Foto AP

Ukrajinski general Sergej Meljnik, komandant ukrajinskih jedinica u Harkovskoj oblasti, kaže da njihovoj vojsci treba znatno više vojnika, artiljerije i tenkova da bi mogli da krenu u napad. Meljnik je izjavio španskom listu "Pais" da će ukrajinskoj vojsci stalno nedostajati vojnici i tehnika, jer su profesionalci poginuli, ili su ranjeni. Zbog toga se mobilišu ljudi bez vojnog iskustva.

"Sve vreme se u Kijevu žale i da nemaju dovoljno naoružanja. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da je Ukrajina dobila 98 odsto obećane pomoći - 1.550 oklopnih vozila i 230 tenkova - kao i ogromnu količinu municije. Osim toga, u zemljama NATO je obučeno devet brigada ukrajinskih vojnika.

Rukovodstvo u Kijevu razdražuje stalno ponavljanje na Zapadu pitanja - kada će početi ofanziva. Mihail Podoljak, savetnik predsednika Zelenskog, poručio je da bi bilo korisnije da se na Zapadu koncentrišu na slanje oružja.

Istovremeno, Rusi su iskopali rovove i polja "nafilovali" minama. U Moskvi odlično znaju da je cilj ukrajinske vojske da preseče kopnenu vezu sa Krimom tako što će doći do Azovskog mora. Ratni izveštači javljaju da Rusi sve češće koriste termobarične bombe koje razvijaju vrlo visoku temperaturu i tamo gde padnu nema nikakvih šansi da bilo ko ostane živ.

Vladimir Čirkin, Foto Arhiva

Bivši komandant ruskih kopnenih snaga general-pukovnik Vladimir Čirkin kaže da obe strane nemaju dovoljno snaga za veliki kontranapad. Priče o velikoj ukrajinskoj ofanzivi su nerealne. Borbe se vode za osvajanje grada Bahmuta i u rejonu Avdejevke i Marinke, ali se to ne može nazvati velikom ofanzivom. Vode se "pozicione borbe".

- Na početku specijalne vojne operacije izgubili smo mnogo tehnike, zbog toga smo u toku jeseni 2022. godine izgubili stratešku inicijativu. Izgubili smo teritorije u Harkovskoj i Hersonskoj oblasti. To se dogodilo jer smo imali mnogo "rupa" na frontu, dakle mesta gde nije bilo naših jedinica - objašnjava general-pukovnik Vladimir Čirkin.

On podseća da je tokom jeseni izgubljen deo teritorije u Luganskoj oblasti u rejonu Svatova za koji se sad bore ruske jedinice.

- Sada je na frontu situacija sasvim druga, jer su ruske jedinice dobile pojačanje - ističe general Čirkin.

On kaže da je na južnom delu fronta organizovana snažna ruska odbrana, jer se zna da Ukrajinci žele da krenu ka Berđansku i Marijupolju kako bi stigli do Azovskog mora.

General Čirkin kaže kad Rusi skoncentrišu dovoljno snaga krenuće u veliki napad, jer se braneći se u rovovima ne može doći do ciljeva koje je postavio vrhovni komandant.

Komandant čečenskog "Ahmata" Apti Alaudinov prognozira da bi nova ukrajinska kontraofanziva mogla da za njih bude i poslednja. Ako izgube, više neće imati snaga za ozbiljno ratovanje. Toga je svestan i predsednik Zelenski koji kaže da u slučaju da izgube Bahmut, koji Rusi zovu Artjomovsk, na rukovodstvo u Kijevu će vršiti pritisak sa Zapada da se ide na kompromis sa Moskvom. I Ukrajinci bi u slučaju poraza hteli da se traži kompromis sa Rusima, kaže Zelenski.

"Do smrti!"

PREDSEDNIK Zelenski je medijima izjavio da, kad bi u prostorije gde boravi, upali Rusi, borio bi se do smrti. "Imam pištolj, znam da pucam i zajedno sa svojim saradnicima borio bih se do smrti", kazao je Zelenski.

Nova diverzija na železnici

JOŠ jedna diverzija na železnici u Brjanjskoj oblasti dogodila se kada je čak 26 teretnih vagona sletelo sa šina. Gubernator Aleksandar Bogomaz tvrdi da ljudskih žrtava nije bilo.U cisternama su bile hemikalije, uključujući propan-butan. Na jugu Rusije u Krasnodarskom kraju, pored luke Taman, ranije su goreli rezervoari sa 20.000 kubika naftnih derivata. Do požara je došlo kad je jedan od rezervoara pogođen dronom. Na gašenju je angažovano 188 vatrogasaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)