KIJEV ZAVISAN OD ORUŽJA SA ZAPADA: Ukrajinska vojna industrija radi non-stop, ali to nije dovoljno

Novosti online

01. 05. 2023. u 21:21

ASOCIJACIJA ukrajinskih proizvođača naoružanja ("Ukroboronprom") je u 2022. godini povećala proizvodnju osam puta u odnosu na 2021. godinu, ali je Kijev i dalje zavisan od isporuka naoružanja sa Zapada, piše "Volstrit džornal".

КИЈЕВ ЗАВИСАН ОД ОРУЖЈА СА ЗАПАДА: Украјинска војна индустрија ради нон-стоп, али то није довољно

FOTO: AP/Tanjug

Neki od sistema naoružanja koji proizvode ukrajinske kompanije, kako navode, zavise od delova iz inostranstva koje je, usred rastuće potražnje, sve teže nabaviti.

Direktor državnog koncerna "Ukroboronprom" Jurij Gusev rekao je za "Volstrit džornal" da ukrajinski vojno-industrijski sektor radi non-stop, sedam dana nedeljno, od početka ruske Specijalne vojne operacije, ali ističe da ni to nije dovoljno i da bi proizvodnju trebalo barem udesetostručiti.

List navodi da je asocijacija ukrajinskih proizvođača naoružanja trenutno u procesu uspostavljanja proizvodnog pogona za artiljerijsku municiju "NATO" kalibra od 155 milimetara.

Sukob u Ukrajini iscrpio je američke zalihe granata od 155 milimetara, ali i njihovih evropskih saveznika, preneli su više puta mediji.

Prema pisanju AP-a, Sjedinjene Američke Države ne mogu da proizvedu municiju velikog kalibra dovoljno brzo da zadovolje potražnju Ukrajine, što vrši pritisak bez presedana na proizvodne kapacitete SAD i istovremeno smanjuje postojeće rezervne zalihe.

Moskva je u više navrata upozoravala da će kontinuirano naoružavanje Kijeva samo produžiti sukob i patnju ljudi, dok je ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov upozorio da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, "uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji, drugim zemljama."

(rt.rs)

BONUS VESTI - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)