NEMAČKI MINISTAR ODSVIRAO KRAJ: Epidemija virusa korona završena

Tanjug

07. 04. 2023. u 11:40

U NEMAČKOJ je u ponoć istekao zahtev za nošenje zaštitnih maski, kao i važenje drugih mera protiv korone, a nemački ministar zdravlja proglasio je epidemiju završenom.

НЕМАЧКИ МИНИСТАР ОДСВИРАО КРАЈ: Епидемија вируса корона завршена

Foto: AP

Prvi put za tri godine više neće biti vladinih ograničenja u vezi sa epidemijom, objavio je danas "Frankfurter algemajnecajtung".  

Kako se podseća, donedavno su posetioci bolnica i staračkih domova morali da nose FFP2 masku, a isto je važilo i za pacijente i posetioce medicinskih ordinacija i ustanova za dijalizu. 

Sada je ta pravila ukinula nemačka država, međutim, medicinske ustanove i dalje mogu da zahtevaju nošenje maski, a nejasno je koliko će institucija to iskoristiti. 

Šef Nacionalnog udruženja lekara obaveznog zdravstvenog osiguranja Andreas Gasen rekao je da medicinska praksa može da reguliše nošenje maski u okviru pravila za svaku zdravstvenu ustanovu posebno. 

Šef nemačkog bolničkog društva Gerald Gas naglasio je da su bolnice navikle da "određuju higijenske mere za zaštitu svojih pacijenata, čak i nezavisno od korone". 

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah rekao je da se može reći da je epidemija u Nemačkoj privedena kraju.

Ministar je ocenio da je Nemačka uspešno prebrodila epidemiju, ali je napomenuo da je nejasno kako će se nastaviti finansiranje vakcinacija nakon okončanja važenja Uredbe o vakcinaciji protiv koronavirusa. 

Vakcinacije protiv korone treba da budu uključene u redovnu negu, rekao je Lauterbah, izražavajući razočaranje što se zdravstvena osiguravajuća društva i lekari nisu dogovorili o budućoj ceni za refundaciju. 

U Bavarskoj za vakcinaciju protiv korone ostaje novčana naknada, pošto su se kompanije za zdravstveno osiguranje i Udruženje lekara obaveznog zdravstvenog osiguranja dogovorili o kompromisnom rešenju u četvrtak, odnosno neposredno pre završetka nacionalne regulative.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade