PAPRENO "NAPLATILI" BORBU S KORONOM: Do sada državna šteta 500 miliona evra, istraga u toku

I. Stanojević

24. 03. 2023. u 20:54

NAJMANjE pola milijarde evra je visina štete koja je do sada registrovana u Nemačkoj, a "rupa" u federalnoj kasi nastala je usled malverzacija sa parama namenjenim za borbu sa virusom, u pandemiji kovida 19. Istraga je u toku, pa vlada kancelara Olafa Šolca strahuje od značajnog porasta "profućkanog" novca.

ПАПРЕНО НАПЛАТИЛИ БОРБУ С КОРОНОМ: До сада државна штета 500 милиона евра, истрага у току

Foto PKS

U NEMAČKOJ VELIKE PRONEVERE TOKOM PANDEMIJE VIRUSA KORONA

U okrilju posebne istražne grupe, takozvane "EG korona", formirane u okviru berlinske centrale za borbu protivu kriminala (LKA), 30 službenika istražuje više od 13.000 slučajeva navodnih prevara. Prestonica zauzima crno prvo mesto u zemlji po broju mogućih malverzacija.

Prema nacionalnom istraživanju svih pokrajinskih kriminalističkih službi, šteta od malverzacija sa naplatom korona-testova iznosi više od 134 miliona evra. Međutim, samo su Berlin, Brandenburg, Šlezvig-Holštajn, Saksonija i Baden-Virtemberg mogli da objave brojke. Na vrhu je Baden-Virtemberg sa 76 miliona evra, a sledi Berlin sa 32 miliona evra.

Tokom pandemije u Berlinu je isplaćeno oko sedam milijardi evra ekonomske pomoći, saopštila Investiciona banka Berlin. U Nemačkoj je ukupno isplaćeno više od 76 milijardi evra, navodi nemačko MinistarstvO privrede. Međutim, Ministarstvo nema pregled slučajeva prevare, niti validne brojke o obimu štete.

Na drugom mestu je pokrajina Severna Rajna-Vestfalija sa oko 5.400 istraga i potencijalnom štetom od 79 miliona evra. U Brandenburgu je do sada pokrenuto 530 postupaka, a šteta se procenjuje na pet miliona evra. Neke pokrajinske kriminalističke službe nisu mogle da pruže informacije, jer ne postoji posebna procena prevara.

Berlinska LKA je uočila da je bilo masovnih pokušaja prevare, jer su banke podnele veliki broj prijava na sumnju za pranje novca.

- Odmah smo kontaktirali sa administracijom berlinskog Senata i Institut za profesionalnu edukaciju (IBB) da bi se to sprečilo. Ali, nije uspelo u željenoj meri - kaže Johen Zindberg, šef odeljenja za privredni kriminal u berlinskoj Pokrajinskoj kriminalističkoj službi (LKA). - Kritike policijskih inspektora na račun brze i nebirokratske pomoći doživljene su kao smetnja. Besplatni testovi građana uvedeni su u drugoj godini pandemije, ali i to je za prevarante bio mačji kašalj.

SERVER "PUKAO" ODMAH

INTERNET server Investicione banke Berlin (IBB) nije bio spreman za talas zloupotreba, 27. marta 2020, ubrzo posle početka programa hitne pomoći zbog pandemije. Dok su desetine hiljada privatnika pokušavale da se na portalu što pre prijave za grantove, sistem je "pukao", umesto da novac teče brzo i bez mnogo birokratije ka onima koji su, zbog prvog lokdauna, zapali u ekonomske poteškoće. Ali, informacije je došla i do potencijalnih prevaranata. "Proširilo se poput požara. Samo se čulo: jeste li već podigli svoj novac", priča Johen Zindberg i dodaje da je takav sistem, bez osnovnih kontrolnih mehanizama, bio veoma lak zalogaj za prevarante.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave