UKRAJINSKO VAZDUHOPLOVSTVO I PVO: Ne možemo da oborimo sedam tipova ruskih raketa

P. Z. S./ ukrinform.ua

16. 03. 2023. u 17:10

UKRAJINSKA protivvazdušna odbrana je sposobna da obori pet tipova neprijateljskih projektila. Međutim, ne može da pogodi rakete koje lete duž balističke putanje.

УКРАЈИНСКО ВАЗДУХОПЛОВСТВО И ПВО: Не можемо да оборимо седам типова руских ракета

Foto: EPA

Kako prenosi Ukrinform, ovo je u intervjuu za Kanal 24 rekao portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

-Koje rakete možemo da oborimo: Kalibr (3M14) – krstareće rakete morskog baziranja (koju neprijatelj napada iz Crnog mora), H-101/H-555/H-55 – krstareće rakete vazdušnog baziranja, R-500 (9M728) - krstareća raketa na kopnu iz kompleksa Iskander-K (analog "Kalibra"), H-59 je vođena raketa vazduh-zemlja, H-35 je raketa koja može da se lansira iz vazduha, sa mora, ili kao obalska protivbrodska raketa, rekao je Ignat.

Istovremeno, prema njegovim rečima, Odbrambenim snagama je izuzetno teško da pogode balističke rakete koje se kreću veoma velikom brzinom. Konkretno, to su: 9M723 – balistička raketa „Iskander-M“; 9M79M – raketa Točka-U; projektili iz raketnih bacača; H-22 je nadzvučna protivbrodska krstareća raketa dugog dometa; R-800 – krstareća raketa kopnenog baziranja „Oniks“; H-47 – hipersonična aerobalistička raketa Kinžal; H-31P je protivradarska raketa avijacije.

Foto: Novosti

-Sve ove rakete lete brzo – balističkom putanjom i zapravo padaju na cilj ogromnom brzinom. Da bi se oborilo ono što već pada, potrebni su specijalni protivvazdušni raketni sistemi, objasnio je portparol.

Ignat je takođe napomenuo da je čak 30 odsto oborenih krstarećih raketa dokaz uspešnog rada PVO. Trenutno, glavni kompleksi koji su u službi Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine su Buk-M1 i S-300.

Kako prenosi Ukrinform, tokom noći i zore 9. marta ruska vojska je izvršila masivan raketni napad na Ukrajinu. Tokom vazdušne uzbune, eksplozije su odjeknule u Kijevu, Nikolajevu, Harkovu, Odesi, Zaporožju, Žitomiru, Kijevu, Ivano-Frankovsku, Hmeljničkom, Ternopolju i Lavovskoj oblasti.

Neprijatelj je lansirao 81 projektil iz različitih baza. Odbrambene snage Ukrajine uništile su 34 od 48 ruskih krstarećih raketa H-101/H-555 i Kalibr lansiranih 9. marta, a uništene su i 4 od 8 lansiranih bespilotnih letelica Šahed-136/131. Rusi su prvi put pustili odjednom 6 „Kinžala“, kojih u Ruskoj Federaciji ima oko 50.

BONUS VIDEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!