ŠEF PENTAGONA: Moguće povlačenje iz Bahmuta, neće značiti gubitak rata

P. Z. S./unian.net

15. 03. 2023. u 22:09

SEKRETAR za odbranu Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin rekao je da moguće povlačenje ukrajinskih trupa iz Bahmuta, u oblasti Donjecka, ne bi značilo gubitak u ratu.

ШЕФ ПЕНТАГОНА: Могуће повлачење из Бахмута, неће значити губитак рата

Foto AP


Kako je preneo dopisnik UNIAN, Ostin je to rekao na brifingu nakon sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine (takozvani „Ramštajn-10“), koji je održan u virtuelnom formatu.

Konkretno, ministar odbrane SAD je upitan da li je zabrinut zbog toga što su ukrajinskoj odbrani Bahmuta potencijalno potrebni resursi koji bi mogli da se koriste za prolećnu kontraofanzivu. Ostin je napomenuo da pozdravlja hrabrost i istrajnost ukrajinskih vojnika, koji su pokazali neverovatne napore u odbrani Bahmuta, jer Rusi oko sedam meseci bezuspešno pokušavaju da osvoje grad.

-I to zahvaljujući marljivosti, posvećenosti i usredsređenosti ukrajinskih vojnika“, dodao je Ostin.

Foto: Jutjub/Printskrin/GoArmiVestPoint

Lojd Ostin

-Što se tiče značaja Bahmuta, ukazao bih na činjenicu da predsednik Zelenski vodi ovu bitku i on će odlučivati šta je važno, a šta nije za njegove snage i da li treba da prerasporede ili zadrže položaje u Bahmutu – rekao je američki ministar odbrane.

On je pojasnio da ako Zelenski odluči da prerasporedi ukrajinske trupe iz Bahmuta u određeno vreme, to neće značiti da je „rat izgubljen“.

-To će verovatno značiti da će se on pozicionirati da zadrži prednost. Mislim da je ovo ključno. Ali da li će ostati tamo ili ne, ili koliko dugo će ostati, odluka je predsednika Zelenskog, rekao je Ostin.

Američki ministar odbrane je dodao da je cilj da se podrži Zelenski, bez obzira na to kakvu odluku donese na bojnom polju.

-I uzgred, gradimo borbenu moć do tačke kada mislimo da možemo da promenimo dinamiku na bojnom polju u nekom trenutku, rekao je Ostin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri