PAO NAJVEĆI SERVIS ZA PRANJE NOVCA: Nemačka policija zaplenila 44 miliona evra u bitkoinima i sedam terabajta podataka

P. Z. S. / ria.ru

16. 03. 2023. u 00:46

NEMAČKI policajci zaustavili su aktivnosti najvećeg servisa za pranje novca na darknetu i zaplenili bitkoine u vrednosti od rekordna 44 miliona evra, saopštila je Savezna kancelarija kriminalističke policije Nemačke.

ПАО НАЈВЕЋИ СЕРВИС ЗА ПРАЊЕ НОВЦА: Немачка полиција запленила 44 милиона евра у биткоинима и седам терабајта података

Foto: Free Images Pixabay


Tužilaštvo Frankfurta, Centralna kancelarija za borbu protiv sajber kriminala (ZIT) i Federalna kancelarija kriminalističke policije u sredu su zaplenili serversku infrastrukturu najvećeg svetskog kripto miksera, ChipMixer, koji se nalazi u Nemačkoj.

Pored oko sedam terabajta podataka, zaplenjeno je i bitkoina u vrednosti od oko 44 miliona evra. Napominje se da je ovo najveća zaplena kriptovalute koju je ikada izvršila Federalna kancelarija kriminalističke policije.

ChipMixer je servis koji postoji od sredine 2017. godine i osmišljen je, posebno, da sakrije kriminalno poreklo sredstava (tzv. „mešanje“). Ova usluga je garantovala svojim klijentima potpunu anonimnost.

Procenjuje se da je ChipMixer pomogao u pranju kripto imovine u vrednosti od oko 2,8 milijardi evra tokom svog rada. Prekid njegovih aktivnosti bio je moguć zahvaljujući „inovativnim“ strategijama za borbu protiv sajber kriminala, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri