MAKRON ZA TRPEZOM "OPUŠTAO" ORBANA: Mađarski premijer kod predsednika Francuske

USAGLAŠAVANjE stavova oko rata u Ukrajini, prijem Švedske i Finske u NATO, migracije i mnoge druge osetljive teme našle su se, u ime evropskog jedinstva, na meniju radne večere koju je u ponedeljak uveče u Jelisejskoj palati za premijera Mađarske Viktora Orbana organizovao francuski predsednik Emanuel Makron.

МАКРОН ЗА ТРПЕЗОМ ОПУШТАО ОРБАНА: Мађарски премијер код председника Француске

Emanuel Makron.Foto AP

Večera za viskog gosta iz Budimpešte je priređena kao uvertira samitu EU koji će biti održan 23. i 24. marta u Briselu i predstavljala je neku vrstu pripreme za odluke koje uskoro treba da budu donete. U Parizu očigledno smatraju da je u ovom osetljivom trenutku Orbana bolje imati za saveznika, nego dalje zatezati odnose. Makron i Orban su se poslednji put bilateralno sreli u Mađarskoj u decembru 2021. pod sloganom "korisnog kompromisa". Kurs je i sada sličan.

Mađarska je poznata po tome što se ne slaže sa sankcijama uvedenim Rusiji, dugo je zbog toga držala i veto, a u sedištu EU Viktoru Orbanu zameraju i njegove bliske veze s ruskom predsednikom Vladimirom Putinom pre izbijanja sukoba.

Takođe, škakljiva tema su i ljudska prava u Mađarskoj, na šta Brisel redovno ukazuje Budimpešti, a zbog čega su pokretane i određene procedure kažnjavanja. Blokirano je 12 milijardi evra zbog nedovoljne antikorupcijske reforme.

Što se tiče Ukrajine, Mađarska je čvrsta u stavu da Kijevu ne šalje oružje, već samo humanitarnu pomoć, a to nisu jedini disonantni stavovi, pa je Makron hteo da vidi dokle može u opuštenijoj atmosferi, za trpezom, da stigne u približavanju stavova s mađarskim liderom koji smatra da Evropa sankcijama najpre kažnjava sebe.

Veoma važno pitanje je i ulazak Finske i Švedske u Severnoatlantsku alijansu. Sve zemlje, njih 28, osim Mađarske i Turske, ratifikovale su ove kandidature. Izgleda da tu, prema izvorima bliskim Jelsejskoj palati, koje prenose francuski mediji, može da dođe do promena, bar kada je Budimpešta u pitanju.

Iz okruženja francuskog predsednika su poručili da je večera bila prilika da se potvrdi evropsko jedinstvo u podršci Ukrajini protiv ruske agresije, naročito u striktnoj primeni sankcija protiv Rusije.

Rezultati ove večere videće se za desetak dana u Briselu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!