RAISI NAREDIO: Što pre rešite slučajeve trovanja učenica

Tanjug

06. 03. 2023. u 00:24

PREDSEDNIK Irana Ebrahim Raisi danas je izdao naređenje da se što pre reše slučajevi trovanja učenica širom zemlje, naglašavajući da je nova neprijateljska zavera "nehuman zločin".

РАИСИ НАРЕДИО: Што пре решите случајеве тровања ученица

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi/Printscreen/

Govoreći na današnjem sastanku državnog vrha, iranski predsednik se osvrnuo na izveštaj ministra obaveštajnih službi i istraživanja o trovanju broja učenika u različitim iranskim gradovima, prenela je IRNA.

-Ovo je nova zavera neprijatelja usmerena da zastraši učenike, našu dragu decu, kao i njihove roditelje, i to je vrlo nehuman zločin, poručio je Raisi.

On je naglasio da je potrebno isterati stvari do kraja i objavljivati vesti tačno i na vreme, a potom je i poručio nadležnim ustanovama da umanje brigu ljudi u zemlji.

-Ovaj potez je samo još jedan u nizu neprijateljskih zavera uperenih ka kreiranju tenzija u iranskom društvu, uznemiravanju javnog mnjenja i zastrašivanju mladih u našoj zemlji. To se mora otkriti i sa time se mora ozbiljno pozabaviti, dodao je Raisi.

Slučajevi masovnog trovanja učenica u školama u Iranu od 30. novembra 2022. godine sve više privlače pažnju javnosti.

Više od hiljadu učenica otrovano je u proteklih 100 dana u nekoliko iranskih pokrajina.

Poslednji slučaj zabeležen je u gradu Orumijehu, gde je nekoliko stotina učenica otrovano u internatu, navedeno je u izveštaju agencije IRNA, koji je danas prenela Anadolija.

Kako navodi iranska novinska agencija, mnoge učenice od njih 450, koliko ih boravi u domu, otrovane su gasom čiji sadržaj još nije utvrđen.

Ukupno 29 učenica je zadržano na lečenju u različitim bolnicama u gradu, dok su ostale na kućnom lečenju.

Teheranski javni tužilac Ali Salehi objavio je u četvrtak formiranje posebnog odeljenja za praćenje ovog slučaja, upozoravajući da će se počinioci suočiti sa strogim kaznama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili