MOĆ NEZAVISNIH DRŽAVA: Iranski ratni brodovi stigli u američko „zadnje dvorište“

Novosti online

01. 03. 2023. u 21:41

BRODOVI iranske Ratne mornarice, razarač „Dana“ i nosač helikoptera „Makran“, pristali su kod obale Rio de Žaneira nakon što je vlada predsednika Brazila Luisa Injasija Lule dala dozvolu za to uprkos pritisku SAD.

МОЋ НЕЗАВИСНИХ ДРЖАВА: Ирански ратни бродови стигли у америчко „задње двориште“

Foto: RT printskrin

Vojni brodovi stigli su u Rio de Žaneiro u nedelju ujutru, saopštila je uprava luke tog grada, preneo je Rojters.

Iranski stručnjak za međunarodnu politiku Modžtaba Džalalzade izjavio je za Sputnjik da politički procesi koji uzimaju maha u Latinskoj Americi govore da postoji potreba za kardinalnom promenom spoljne politike i smanjenjem uticaja SAD.

Po njegovim rečima, u bliskoj budućnosti može se očekivati jačanje saradnje između Irana i Brazila – i to u različitim oblastima.

-Vidimo prisustvo iranskih vojnih brodova u području koje je poznato kao američko "zadnje dvorište". Poslednjih godina zbog antiimperijalističkih pogleda koji su se formirali u Latinskoj Americi i pada vlada koje su bile pod uticajem SAD vidimo da je u spoljnoj politici tih zemalja prevladao antiamerikanizam, ocenjuje stručnjak.

Kako dodaje, antiimperijalistički stavovi Lule da Silve i njegovi postupci tokom prethodnog mandata bili su osnova za izuzetan razvoj odnosa između Brazila i Irana. Ojačale su ekonomske veze između zemalja, a trgovinski promet je porastao sa 14 miliona na tri milijarde dolara godišnje.

-Čini se da bi za vreme aktuelnog predsedničkog mandata Silve mogao da se očekuje novo širenje veza između Irana i Brazila u različitim oblastima, posebno u ekonomskoj sferi, dodaje Džalalzade.

On smatra da bi međunarodni savezi trebalo da izvrše značajan uticaj u oblasti međunarodnih odnosa i da pokažu moć nezavisnih država u spoljnoj politici, posebno međuregionalni savezi.

-Brazil je zemlja u razvoju koja je uspela da prevaziđe prepreke i postigne uspeh u ekonomskom i socijalnom razvoju. Naravno, ima problema, ali Brazil je uspeo da aktivno učestvuje u tako velikoj koaliciji kao što je BRIKS. Iran takođe zauzima istaknuto mesto u nekoliko regionalnih saveza. Savez dve sile iz dva regiona može ojačati i proširiti uticaj svake od njih kako u svom, tako i u drugom regionu, zaključio je iranski ekspert.

Ranije je agencija Rojters saopštila da je Brazil popustio pred pritiskom SAD i da je krajem januara odbacio zahtev Irana o pristajanju brodova u Riju i to za vreme posete predsednika Lule Vašingtonu.

Međutim, kasnije je saopšteno da je viceadmiral Karlos Eduardo Orta Arend, zamenik načelnika štaba brazilske Ratne mornarice dao odobrenje za pristajanje iranskih brodova u Rio de Žaneiru od 26. februara do 4. marta, navedeno je u zvaničnom saopštenju.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!