SU-35 U IRANU - NOĆNA MORA ZA IZRAEL: Ruski lovac će zaštiti nuklearni program Teharan od eventualnih napada F-35

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

05. 03. 2023. u 19:27

IRAN se sprema da preuzme svoje prve moderne borbene avione nakon ukidanja embarga na oružje. Ruski Su-35 Flanker je bio preferiran u odnosu na Su-30 Fulkrum.

СУ-35 У ИРАНУ - НОЋНА МОРА ЗА ИЗРАЕЛ: Руски ловац ће заштити нуклеарни програм Техаран од евентуалних напада Ф-35

Foto: Shutterstock/Ilustracija


Takvih tvrdnji ima nekoliko meseci na obe strane. Hoće li ili ne ostaje da se vidi.

Međutim, činjenica je da je posle ruske invazije na Ukrajinu upravo Iran pružio ruku Rusiji. Isporuka iranskih dronova kamikaza Šahed uništava ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Oružje koje je Moskvi bilo potrebno da promeni svoju neuspelu kopnenu taktiku u prvoj polovini rata, kao i da brže zaboravi potpuni neuspeh svojih dronova Orlan.

Zagrejani odnosi dve zemlje otvorili su vrata za nove razgovore vojnog karaktera. Iran je, kako se navodi, spreman da otvori fabriku za proizvodnju dronova Šahed u Rusiji. Ali ovu informaciju treba klasifikovati kao glasine, jer Teheran to poriče. Mada, ruski izvori tvrde da je izabrano zemljište oko ruskog grada Jelabuge na kome će se graditi fabrika. To takođe ostaje da se vidi u doglednoj budućnosti.


S-400 U IRANU

Međutim, Izrael je zabrinut zbog drugog snabdevanja. Ponovo klasifikovana kao glasine u ovom trenutku, Moskva je spremna da pregovara sa Teheranom o isporuci protivvazdušnog raketnog sistema S-400. Još kada je embargo na oružje pao pre mnogo godina, BulgarianMilitary.com je spekulisao da će S-400 biti jedan od sistema naoružanja koje je zatražio Teheran.

Foto Tanjug/AP

Iran već ima sovjetske sisteme protivvazdušne odbrane su S-300. Pre skoro tri godine, ruski ambasador u Teheranu je nagovestio da bi S-400 mogao da postane i deo protivvazdušnog štita iranske odbrane.

Istovremeno, Teheran ne prestaje da proizvodi sopstvene sisteme PVO. Bavar-373 se smatra iranskom verzijom S-400. Nepotvrđene informacije govore da su ruski inženjeri konsultovali Irance u razvoju Bavar-373. U stvari, iranski sistem ima prilično dobre rezultate, barem ako je verovati tvrdnjama izvora iz lokalne vlade. Prema njihovim rečima, Bavar-373 može da otkrije ciljeve na 450 km, a sa 400 km počne njihovo praćenje.


ZAŠTO JE S-400 VAŽAN IRANU?

U stvari, ostaje upitno da li je S-400 zaista važan za odbranu Irana. Njegovo dočazak će svakako povećati efikasnost iranske protivvazdušne odbrane.

Iran nastoji da zaštiti svoju jedinu vrednu imovinu u ovom trenutku – svoju nuklearnu industriju. Tvrdnje, uglavnom iz izraelskih i američkih izvora, govore da će Teheran do kraja 2023. imati dovoljno obogaćenog uranijuma da napravi deset nuklearnih bombi.

Takve tvrdnje su dodatno ojačane nakon što su strani posmatrači nedavno otkrili uranijum obogaćen do 84 posto čistoće u Iranu, malo manje od 90 posto potrebnih za oružje.


IZRAEL JE ZABRINUT

I tu dolazi uloga ruskih Su-35, za koje se kaže da su isporučeni Iranu. Uz prisustvo kvalitetne PVO, Iran će moći da garantuje koliko je to moguće bezbednost svog nuklearnog programa.

Foto: Free Images Pixabay

F-35

To znači da će od trenutka kada Teheran eventualno nabavi S-400, navodni izraelski letovi F-16 i F-35 za napad na iranska nuklearna postrojenja postaće previše rizični, preskupi i suviše retki u vrlo kratkom vremenskom periodu.



IZRAEL PLANIRA DA POGODI 3.000 META

Za Izrael najveću pretnju predstavlja iranski nuklearni program. Da bi sprečio razvoj nuklearnog programa, Izrael je sa saveznicima pripremio plan za formiranje izraelske koalicije protiv Irana i udar. Ova informacija je glasina koja se prvi put proširila u francuskim medijima.

Izraelski plan uključuje brz odgovor na iranske akcije u narednim godinama. To uključuje napad na najmanje 3.000 lokacija koje je izraelska komanda ranije identifikovala kao mete. Izrael želi brzu akciju dok Iran ne dobije ruske Su-35 i moguće S-400. Tel Aviv je više puta ponavljao tokom proteklih nekoliko meseci da će udariti iranski nuklearni program koristeći svoj prikriveni F-35 Adir.

Foto: AP

F-35 Adir



ULOGA IRANSKOG SU-35

Su-35 ne samo da može da porazi planove Izraela, već i, ako postoji čak i razrađen izraelski plan za napad na iranski nuklearni program, učiniti ga besmislenim.

Tvrdnje da će dve desetine Su-35 biti isporučeno iranskom ratnom vazduhoplovstvu znače oštro ograničenje letova izraelskih aviona. Prema izraelskom Džeruzalem postu, Su-35 i S-400 bi mogli da budu katastrofa za izraelske namere.

U nekom trenutku, sa sužavanjem napadačkog okvira, Su-35 ne samo da će progoniti izraelske lovce koji se vraćaju, već će i ometati njihovo punjenje gorivom u vazduhu. Tokom punjenja, lovac je mnogo ranjiviji. Ako ga radar S-400 otkrije, što je veoma izvesno, znači da će Su-35 najverovatnije moći da napadne izraelsku letelicu raketom vazduh-vazduh izvan vizuelnog dometa. Ne možemo znati da li će doći do pogotka izraelskog aviona, ali bi takva situacija svakako mogla da odvrati namere Izraela da nastave sa planom. Su-35 može da nosi raketu vazduh-vazduh najvećeg dometa – H-37. Ova raketa će biti noćna mora ne samo za F-16 već i za F-35. Sa dometom od 400 km i brzinom leta od 6 maha, izraelskoj eskadrili koja napada ne preti samo prekid misije, već i gubitak vojne opreme.


ŠTA IRAN MISLI?

Svakako, Teheran će to iskoristiti ako mu se pruži prilika da nabavi S-400. Kao što će uživati u (nabavci) ruskog Su-35. Ali čini se da u ovom trenutku Iran izbegava da zvanično komentariše moguću nabavku S-400.

U izjavama pojedinih vojnih lokalnih stručnjaka čak zanemaruju ulogu Su-35. Razumljivo je ako Teheran pokušava da prikrije upravo takvu taktiku koju smo izneli ranije. Patarames, iranski vojni ekspert, ne veruje da će Su-35 i S-400 biti razlog da Izrael napadne Iran. Stručnjak sagledava stvari manje temeljno i manje detaljno. Prema njegovim rečima, sve se svodi na namere. Iran je na putu da ima nuklearno oružje, kaže ekspert. Ako Izrael napadne, Iran će uzvratiti. To bi moglo dovesti do razmene nuklearnih raketnih udara. Zato S-400 i Su-35 nisu razlog za napad na Iran.

Međutim, Patarames vidi mnogo veću ulogu za Su-35 nego za S-400. Ekspert je takođe mišljenja da će Su-35 juriti izraelske lovce koji se vraćaju ili ih sprečavati da dopune gorivo. „Izraelska kampanja će postati preskupa“, kaže ekspert.


ULOGA SAD

Činjenica je da ako Izrael želi da izvrši svoj plan za napad na iranski nuklearni program, Vašington će najverovatnije morati da donese odluku o tom pitanju. Međutim, u ovom trenutku signali iz SAD nisu ono što Izrael očekuje.

Možda zbog rata u Ukrajini, ali Vašington ne žuri da se složi sa namerama Tel Aviva. SAD veoma dobro razumeju da podrška izraelskom planu neće samo stvoriti regionalni sukob, već i veoma opasan regionalni sukob koji bi mogao da obuhvati mnogo veći deo Bliskog istoka nego što se pretpostavlja.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, pored Ukrajine, oči Bele kuće gledaju i u pravcu Kine. Mnogi stručnjaci već tvrde da se sprema sukob upravo između Kine i Tajvana.

U Izraelu se očekuje da će pozivi na udare na Iran biti sve glasniji i češći. Povećanje saradnje Rusije i Irana je jedan od razloga zašto se to dogodilo. Ali izgleda da Izrael ne žuri dok ne dobije uveravanja ili podršku od SAD. Trenutno takva podrška nedostaje. Ali ovo je sada. Šta će nam jutro ponuditi – videćemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!