NORVEŠKA KUPUJE NEMAČKE TENKOVE: "Leopard 2" ide Oslu, a stariji tip Kijevu

Tagesšau

03. 02. 2023. u 16:13

OSLO želi da naruči 54 nova tenka "leopard 2" od nemačke grupe za naoružanje Kraus-Mafei Vegman. Uz to, Skandinavci, čija je zemlja članica NATO, imaju opciju da kupe još 18 tenkova. Norveška trenutno ima 36 starijih tenkova tipa 2A4 "leopard", a vlada premijera Jonasa Gar Storea, najavila je da će neke od njih isporučiti Ukrajini, ne precizirajući koliko.

НОРВЕШКА КУПУЈЕ НЕМАЧКЕ ТЕНКОВЕ: Леопард 2 иде Ослу, а старији тип Кијеву

Foto Tanjug/AP

Kako je, u vojnoj bazi Rena oko 150 kilometara severno od Osla, saopštio Store, prva isporuka očekuje se 2026. godine. Store je istakao bliske i dobre odnose njegove zemlje i Nemačke, koja, kako je istakao, igra sve važniju ulogu u bezbednosnoj politici Evrope. On je ujutru obavestio kancelara Olafa Šolca o kupovini, rekao je Store. Ministar odbrane Bjorn Arild Gram, kaže da će se oružje platiti budžetom koji je za ovu namenu odredio Parlament, a iznosi 19,7 milijardi norveških kruna (oko 1,8 milijardi evra).

Vlada Nemačke, očigledno želi da da zeleno svetlo za dalje isporuke tenkova Ukrajini, komentarišu nemački mediji, dodajući da je 36 "leoparda" već na lageru.

Norveški parlament odobrio je nabavku novih glavnih borbenih tenkova još 2021. godine, ali je ova skandinavska zemlja koja nije članica EU, naposletku izabrala između "leoparda 2A7" i južnokorejskog Hjundai Rotema, "K2 crni panter".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!