ŠOLC OKREĆE ĆURAK: Nova strategija nemačke vladajuće Socijaldemokratske stranke (SPD) predviđa i neka drugačija partnerstva

I. STANOJEVIĆ

25. 01. 2023. u 08:30

NEMAČKA vladajuća Socijaldemokratska stranka (SPD) kancelara Olafa Šolca, koja se, posle početka sukoba u Ukrajini, našla na meti domaćih i stranih kritika zbog, navodno popustljivog odnosa prema Moskvi, ima novu spoljnopolitičku i bezbednosnu strategiju.

ШОЛЦ ОКРЕЋЕ ЋУРАК: Нова стратегија немачке владајуће Социјалдемократске странке (СПД) предвиђа и нека другачија партнерства

Olaf Šolc, Foto AP

Iako izgleda da se vrh ove, i za vreme kancelarke Angele Merkel vladajuće partije, okrenuo novoj orijentaciji zbog ukrajinske situacije, u promene se krenulo već ranije.

Još u decembru 2021. godine delegati SPD su, kako podseća Dojče vele, na saveznoj stranačkoj konvenciji, rukovodstvu stranke dali zadatak da preispita spoljnu politiku. Formirano je takozvano Međunarodno-političko povereništvo (KIP), pod vođstvom jednog od lidera SPD, Larsa Klingbajla, a proizvod je dokument, koji je izraz širokog unutarpartijskog konsenzusa.

Socijaldemokratama se zameralo da su naivni po pitanju dijaloga s Kremljom i preterano proruski orijentisani. Prošlog juna, Klingbajl je, u Fondaciji Fridrih Ebert, inače bliskoj socijaldemokratama, ocenio da je "na signale iz Rusije trebalo drugačije gledati i to najkasnije posle aneksije Krima 2014. godine".

- Osnovni preduslov mira i reda jeste oslanjanje na sopstvene snage, što je uvek bio temelj politike SPD - istakao je on, i upozorio da Nemačka mora više da teži vodećoj ulozi na međunarodnom planu, što su za SPD novi tonovi.

Lars Klingbajl, Foto Printskrin

Predviđeno je temeljno prestrojavanje politike SPD prema Rusiji. Izraz "prekretnica" pojavljuje se 10 puta, što je kancelar Olaf Šolc često isticao, baš kao i konstataciju autora dokumenta "da je svetski poredak pod rastućom pretnjom, jer sve više država zakon jačeg stavlja iznad zakona".

- Sopstvena snaga se definiše i vojnim sposobnostima - ističe SPD, što do sada nije bio slučaj.

Godine 2017. tadašnji lider stranke Zigmar Gabrijel javno se sporio sa SAD oko cilja NATO da se za vojne potrebe izdvaja dva odsto državnog BDP. "Ne znam ni gde bismo smestili sve te nosače aviona koje bismo morali da kupimo kada bismo uložili 70 milijardi evra godišnje u Bundesver", govorio je tada Gabrijel.

Takve izjave sada zvuče kao naučna fantastika, ocenjuju nemački mediji, ističući da se SPD u novoj strategiji zalaže upravo za ta dva procenta izdvajanja za odbranu, čime Nemačka poručuje saveznicima da mogu na nju da se oslone.

Osim s NATO, važno je ući u strateška partnerstva i sa zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike, smatra SPD i ne želi da razgovara samo sa partnerima koji dele zapadne vrednosti, nego i sa "teškim partnerima". Tu se nova orijentacija razlikuje od njihovih koalicionih partnera Zelenih, koji su daleko "tvrđi" prema takozvanim autoritarnim režimima.

VELIKA UTAKMICA SA KINOM

SPD menja i politiku prema Kini, koja je "relevantan igrač i ekonomski usko povezana s Evropom". Odvajanje od Pekinga, zato, Nemačkoj nije opcija. Kad je reč o sirovinama, u budućnosti, kažu, treba težiti alternativnim izvorima. Cilj je uključiti se u globalne aktivnosti i ponuditi drugim zemljama partnerstva da se ne bi okretale Rusiji i Kini - slično kao i u slučaju Zapadnog Balkana - navodi se u dokumentu, u kom je Peking opisan kao "partner", "konkurent" i "predstavnik konkurentskog sistema".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu