"EKSONMOBAJL" TUŽIO BRISEL: Evropska unija pred sudom u Luksemburgu zbog nezadovoljstva američkog giganta

I. Stanojević

30. 12. 2022. u 06:45

AMERIČKI energetski gigant "Eksonmobajl" tuži EU zbog novog poreza na ekstraprofit naftnih kompanija. Cilj tužbe je da se Unija natera da preispita svoj potez i ukine novoustanovljeni namet.

ЕКСОНМОБАЈЛ ТУЖИО БРИСЕЛ: Европска унија пред судом у Луксембургу због незадовољства америчког гиганта

Foto Tanjug/AP

"Ekson" optužuje Brisel za prekoračenje svojih zakonskih ovlašćenja, ovom, kako navodi, kontraproduktivnom merom. U prigovoru podnetom Opštem sudu EU sa sedištem u Luksemburgu, kompanija tvrdi da novi namet obeshrabruje investicije i podriva poverenje investitora.

Radi se, naime, o porezu, nametnutom firmama koje su imale novčane koristi od nečega za šta, praktično, nisu bile odgovorne. Energetske kompanije dobijaju mnogo više novca za svoju naftu i gas, za šta je delom kriv manjak energenata usled "zatvaranja slavina" cevovoda iz Rusije, a delom njihove veštački nabildovane cene usled zabrinutosti za buduće snabdevanje zbog ruske operacije u Ukrajini.

Evropska komisija je saopštila da "prima na znanje" "Eksonov" pravni zahtev i poručila, kako je preneo "Fajnenšel tajms", da je "na Opštem sudu da odluči o ovom slučaju".

Kako komentariše britanski Bi-Bi-Si, EU nastoji da se odvikne od ruske energije, pa zbog toga traži alternativne, iako skuplje, izvore, zbog čega joj je u kasi potrebno više novca. Ministri EU procenjuju da bi ovaj porez mogao da donese oko 140 milijardi evra, a pravdaju ga činjenicom da, usled sadašnje potražnje, kompanije koje trguju energentima, ostvaruju neuporedivo veći profit nego inače.

Foto Shutterstock

Na sastanku investitora, glavni finansijski direktor "Eksona" je procenio da bi porez, koji je uvela EU, koštao grupu više od dve milijarde dolara.

"Eksonmobajl", multinacionalna naftna i gasna firma sa sedištem u SAD, direktni naslednik Rokfelerove kompanije "Standard oil", prijavila je u oktobru kvartalni profit od skoro 20 milijardi dolara. Prethodno je, u septembru, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila plan da velike kompanije za naftu, gas i ugalj, plate takozvani "doprinos krizi" na svoj povećani profit u godini na izmaku. Najavljen je porez od 33 odsto na ovogodišnju dobit, koja je za više od 20 odsto veća od proseka za prethodne tri godine.

- Da li ćemo investirati ovde pre svega zavisi od toga koliko će Evropa biti atraktivna i globalno konkurentna - rekao je portparol "Eksona" Kejsi Norton.

DOBIT - TRIPUT VEĆA

ODLUKA članica EU kojom je uveden novi porez podrazumeva da se on obračunava tek na dobit koja je za više od petinu veća od proseka zarade u periodu od 2019. do 2021. godine. Koncerni će, u tom slučaju, morati da plate namet od najmanje 33 odsto. "Eksonmobajl" je u drugom i trećem kvartalu ove godine, kako piše Dojče vele, ostvario dobit od 37,6 milijardi dolara, što je gotovo tri puta više nego pre rata u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024