NEMAČKI MEDIJI: Uprkos zabranama Berlin i dalje kupuje ruski tečni prirodni gas

Novosti online

11. 12. 2022. u 19:26

UPRKOS saopštenjima o odustajanju od ruskog gasa, Nemačka i druge zemlje Evrope i dalje aktivno kupuju ruski tečni prirodni gas, piše list ZDF, pozivajući se na podatke Instituta za svetsku ekonomiju iz Kila.

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Упркос забранама Берлин и даље купује руски течни природни гас

Foto AP

Stručnjaci navode da je kupovina ruskog tečnog prirodnog gasa čak i povećana u poređenju s prošlom godinom.

Vlada Nemačke je zvanično objavila da namerava da odustane od ruskog gasa, piše ZDF. Bez obzira na to, ruski tečni prirodni gas i dalje stiže na nemačko tržište, navodi list, pozivajući se na podatke Instituta za svetsku ekonomiju iz Kila.

Prema rečima potrpredsednika tog instituta Stefana Kotsa, tečni prirodni gas iz Rusije, sudeći po svemu, stiže u Belgiju, odakle se zatim prevozi u Nemačku.

Kots je naveo da se u konačnoj statistici taj gas pripisuje Belgiji, iako ga zapravo koristi Nemačka. Količine isporuka nisu velike: oko pet milijardi kubnih metara godišnje, što je oko pet odsto ukupnih potreba Nemačke za gasom.

Ipak, ukupne isporuke tečnog prirodnog gasa Evropi dostigle su rekordne iznose, piše ZDF.

U poređenju s 2021. godinom Evropska unija i Velika Britanija su ove godine kupile 20 odsto više ruskog tečnog prirodnog gasa. Navodi se da je ukupan udeo tečnog prirodnog gasa iz Rusije na evropskom tržištu 13 odsto, a glavni kupci su Francuska, Belgija i Holandija.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere