"KATARGEJT" UGROZIO DOTOK ZA EVROPU: Doha ljuta na Brisel zbog tvrdnji da su podmićivali EP

G. Č.

20. 12. 2022. u 10:00

KATAR je dočekao "produžetke" i svojih pet minuta u političko-sportskoj sagi s Evropskom unijom. Doha je sačekala Brisel "na penalima", posle velike afere sa osumnjičenim podmićivanjem bivših i sadašnjih poslanika, sindikalista i rukovodilaca nevladinih organizacija, a u čijem epicentru se nalazi, sada već bivša, potpredsednica EP Eva Kaili.

КАТАРГЕЈТ УГРОЗИО ДОТОК ЗА ЕВРОПУ: Доха љута на Брисел због тврдњи да су подмићивали ЕП

Foto AP

Afere se razvila u nezgodnom trenutku, dok članice EU muku muče da se snabdeju gasom usred energetske krize, a upravo Katar je jedna od "rezervnih" varijanti za ruski gas na koju se mnogo računa. No, sada iz Dohe upozaravaju da odluka EP da obustavi rad na zakonodavstvu vezanom za Katar, dok se afera ne ispita, može negativno da utiče na snabdevanje gasom.

Katar je, uz Alžir, sada ključni snabdevač gasom EU, koja je u energetskom "ratu" s Rusijom. Nemačka je, tako, nedavno sklopila petnaestogodišnji ugovor s Katarom za isporuku dva miliona tona tečnog gasa godišnje, počev od 2026. godine. Sada bi sve to moglo da dobije drugačije razmere, i kada je u pitanju tempo isporuke, a verovatno i kada se radi o ceni. S druge strane, Berlin je nameravao da napravi bolje uslove za nabavku i za neke druge članice EU.

U istrazi koju je pokrenulo belgijsko federalno tužilaštvo, navedeno je da se sumnja da je "jedna zemlja" iz Zaliva podmitila osumnjičene evroposlanike hiljadama evra da bi širili lepu sliku o ovoj zemlji, uoči Svetskog prvenstva u fudbalu. Naročito su u fokusu uslovi u kojima su strani radnici gradili stadione, što su kritikovale mnoge NVO. Ime Katara se direktno ne pominje, ali izvori bliski istrazi potvrdili su medijima da se radi o Kataru.

Doha je odlučno odbila bilo kakvu umešanost, a to su uradili i glavni akteri u aferi. Poreklo ogromne suma novca pronađene kod njih, međutim, još nije otkriveno. Doha je, takođe, izrazila razočaranje zbog toga što belgijske vlasti nisu učinile nikakve prethodne napore da uspostave kontakte sa katarskim vlastima čim su saznali za optužbe, da bi pokušali da utvrde činjenice.

Posle odluke EP da zaledi proceduru oslobađanja viza za katarske poslovne ljude, znatno će se otežati napori oko povoljnog snabdevanja Evrope katarskim tečnim gasom. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024