EVROPSKA HOBOTNICA DO MAROKA: Korupcionaški skandal u Evropskom parlamentu postaje međunarodni skandal

Milica Ostojić Specijalno za "Novosti": Rim

16. 12. 2022. u 06:01

U BRISELSKOM trileru koji se, u nastavcima, širi iz Evropskog parlamenta, nije više reč samo o krimi-priči punoj svežnjeva novčanica isplaćenih evropskim poslanicima u zamenu za hvalospeve o Kataru.

ЕВРОПСКА ХОБОТНИЦА ДО MАРОКА: Корупционашки скандал у Европском парламенту постаје међународни скандал

Frančesko Đorđi, Foto Tviter

Istraga tajne službe u Briselu izazvala je pravi zemljotres otkrićem čitave mreže čiji cilj je bio da uplete u klupko korupcije najviše evropske institucije podmićivanjem političara na ključnim mestima. Pokazalo se da je u toj hobotnici uloga Dohe u drugom planu, jer se ispostavilo da je na vrhu bila organizacija agenata tajne službe - Maroka.

U Briselu su agenti iz Rabata mogli da računaju na podršku sunarodnika, akreditovanih kao diplomate. Uticaj Marokanaca bio je usmeren, pre svega, na parlamentarnu grupu socijalista i demokrata, i to zahvaljujući trojici Italijana.

Dvojica su već u zatvoru - bivši poslanik Demokratske partije (PD) Pjer Antonio Panzeri i njegov bivši saradnik Frančesko Đorđi, inače životni saputnik sada već otpuštene potpredsednice Evropskog parlamenta Eve Kaili, koja je, sa hiljadama evra pronađenih u njenom stanu otvorila Pandorinu kutiju korupcijskog skandala. Treći je Andrea Kozolino, parlamentarac PD, koji je pod istragom.

Tu su još i neki evroparlamentarci, svi socijalisti, koji su, po istrazi u Briselu, bili bliski trojici Italijana, ali jedina direktno uvučena bila je Kailijeva. No, istraga je otkrila da su avionske karte za putovanja Kozolina i Panzerija u Maroko bile plaćene direktno od strane tajne službe iz Rabata, zarad sastanaka sa marokanskim političarima s "prve linije". Istraga pokazuje i postojanje istinskog sporazuma, potpisanog sa tamo šnjom tajnom službom, radi "uticaja u prilog ove severnoafričke zemlje u Evropskom parlamentu u zamenu za novac".

U jednom trenutku, u ovu storiju ulazi Katar, ali i operacija belgijske tajne službe koja je još prošlog jula ušla u kuću Pancerija i otkrila stotine hiljada evra u kešu. Eto zašto prošlog petka, kada su osobe iz Odeljenja za borbu protiv korupcije ušle u kuću Panzerija, nisu bile iznenađene pronalaženjem 700.000 evra u kešu. Sada se istražuje za šta je sve služio toliki novac.

Pretpostavlja se da je postojala "knjiga plaćanja" evropskih parlamentaraca u službi Katara, ali i - Maroka.  U medijima se ističe da je ovo priča o istoriji špijuna, potkazivanja na međunarodnom planu i optužbi, koje sada treba dokazati, a koje, međutim, "mogu da pogode u srce najviši nivo političara u EU".

Foto AP

"KATARGEJT" U BRISELU

Tročlano veće sudija će odlučiti o tome da li će četvoro optuženih i uhapšenih u korupcijskom skandalu, biti pušteno na slobodu tokom istrage ili će ostati u zatvoru. I Katar i Eva Kaili (na slici) odbijaju umešanost u aferu koja je već dobila nadimak "katargejt". No, francuski satirični list "Šarli Ebdo" je na naslovnoj strani objavio provokativnu karikaturu s natpisom "Srećan kao Kataranin u Evropi, sa prostitutkama i poslanicima", na kojoj osoba u katarskoj odeći u krilu drži dve žene kojima na sve strane ispada novac.  G. Č.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije