MOSKVA RAZMATRA UVOĐENJE AMERIČKIH PRINCIPA? Putin otkrio o čemu je reč

Novosti online

09. 12. 2022. u 22:50

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin izjavio je da bi Moskva mogla da razmotri mogućnost uvođenja američkog principa osiguranja sopstvene bezbednosti, između ostalog i taktiku razoružavajućeg i preventivnog napada.

МОСКВА РАЗМАТРА УВОЂЕЊЕ АМЕРИЧКИХ ПРИНЦИПА? Путин открио о чему је реч

Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Prvo, SAD imaju teoriju preventivnog napada. Drugo, oni razrađuju sistem razoružavajućeg udara. Šta je to? To je napad savremenim visoko tehnološkim sredstvima koji treba da se izvede na komandna mesta, lišavajući protivnika tih komandnih sistema - rekao je Putin.

On je pretpostavio da bi ruske vlasti mogle da usvoje američke principe u osiguravanju sopstvene bezbednosti.

- Ako već govorimo o tom razoružavajućem napadu, možda bi trebalo da razmislimo o usvajanju principa naših američkih partnera, njihovih ideja za osiguravanje bezbednosti? Samo razmišljamo o tome - precizirao je ruski lider.

Istovremeno je podsetio da SAD ne isključuju mogućnost preventivnog napada na uslovnog protivnika, s obzirom na to da je ta strategija uvrštena u osnivačka dokumenta Vašingtona. Za razliku od američke, ruska doktrina predviđa samo uzvratni napad, odnosno odgovor na napad raketa druge nuklearne sile, precizirao je Putin.

- Međutim, ukoliko potencijalni protivnik veruje da je moguće da koristi teoriju preventivnog napada, a mi ne, to nas ipak navodi da razmislimo o pretnjama koje nam stvaraju takve ideje u sferi odbrane drugih zemalja - zaključio je predsednik Rusije, prenosi Sputnjik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ - RUD: Drama na kraju! Nole u klinču sa navijačem, kakva borba za finale mastersa u Monte Karlu!