PRONAĐENO 2.500 MRTVIH FOKA: Strahuje se da ima još uginulih na obali Kaspijskog mora

P. Z. S. / ria.ru

04. 12. 2022. u 17:49

MINISTARSTVO prirodnih resursa Dagestana saopštilo je na svom Telegram kanalu da je na obali Kaspijskog mora pronađeno 2.500 leševa kaspijske foke.

ПРОНАЂЕНО 2.500 МРТВИХ ФОКА: Страхује се да има још угинулих на обали Каспијског мора

Foto Tanjug/AP


Ranije je Federalna agencija za ribarstvo javila da je na kaspijskoj obali u Dagestanu pronađeno oko 700 mrtvih foka. Ministarstvo prirodnih resursa regiona saopštilo je da je njihova smrt uzrokovana prirodnim faktorima. Ministarstvo je dodalo da je broj kaspijskih foka stabilan i da se kreće od 270.000 do 300.000. Generalni direktor Kaspijskog konzervatorskog centra Zaur Gapizov je kasnije rekao da je broj mrtvih foka porastao na 1.700. Prema njegovim rečima, umrli su pre oko dve nedelje, znaci nasilne smrti, nisu pronađeni , niti ostaci ribarskih mreža. Prema podacima centra, u Kaspijskom moru živi oko 70.000 jedinki kaspijske foke.

Foto Tanjug/AP

-Nažalost, broj (uginulih životinja – prim. aut.) je značajno porastao i trenutno iznosi 2.500 jedinki. Tela se nalaze na različitim lokacijama. Posebno veliki broj je u oblasti Juzbaša, kao i između ušća reka Sulaka i Šurinke, navodi se u poruci.

Odeljenje je dodalo da se nastavlja brojanje mrtvih foka. Uzroci uginuća biće utvrđeni nakon laboratorijskih studija patološkog materijala uginulih životinja.

Foto Tanjug/AP

Kaspijska foka je endemska i jedina vrsta morskih sisara pronađena u Kaspijskom moru koja igra jedinstvenu ulogu u morskom ekosistemu. Ona je jedinstveni predstavnik prave porodice foka. Kaspijska foka dostiže dužinu od 160 centimetara, a telesnu težinu - do 100 kilograma. Hrani se uglavnom ribom, foka je na vrhu piramide ishrane i nema prirodnih neprijatelja kao odrasla osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)