RUSKI PROJEKTIL PROTIV AVIONA 22. VEKA: "Nortrop Gruman" u Kaliforniji predstavljao novi avion, a Moskva u Kazahstanu pokazala novu raketu

V. N.

04. 12. 2022. u 06:15

AMERIČKA kompanija za vazduhoplovstvo i odbrambenu tehnologiju "Nortrop Gruman" predstavila je u petak svoj novi avion B-21 "rejder", prvi u novoj floti stelt nuklearnih bombardera dugog dometa namenjenih prevashodno za potrebe ratnog vazduhoplovstva SAD

РУСКИ ПРОЈЕКТИЛ ПРОТИВ АВИОНА 22. ВЕКА: Нортроп Груман у Калифорнији представљао нови авион, а  Москва у Казахстану показала нову ракету

Ispaljivanje nepoznate rakete u Kazahstanu, Foto Ministarstvo odbrane Rusije

Dok je dan ranije u Kazahstanu Rusija uspešno testirala čudovište sistema naoružanja, identifikovanog kao nova protivraketna odbrambena platforma u okviru nacionalnih vazdušno-kosmičkih snaga. Demonstracija se dogodila na poligonu Sari Šagan u Kazahstanu.

Protivraketni odbrambeni sistem je u službi Vazdušno-kosmičkih snaga i dizajniran je za zaštitu od vazdušnih i svemirskih napada, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. Međutim, u saopštenju se ne navodi konkretno ime rakete koja je testirana.

Postoje spekulacije da je probno lansiranje u susednom Kazahstanu bio S-500, koji je Kremlj ranije identifikovao kao protivvazdušni sistem nove generacije za odbranu ruskih gradova.

Bombarder B-21, Foto Ministarstvo odbrane SAD

Novi B-21 avion je predstavljen na ceremoniji u Palmdejlu, u Kaliforniji. Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da to nije samo još jedan avion nego i pokazatelj odlučnosti SAD da se brane.

"Ovaj avion predstavlja značajan napredak u odnosu na postojeće bombardere u američkoj floti. Čak i najsofisticiraniji sistemi protivvazdušnih odbrana imaće problem da otkriju B-21 na nebu, 50 godina napretka u tehnologiji uloženo je u ovaj avion", rekao je on, a preneo Bi-Bi-Si.

B-21, koji ima oblik krila u letu, sličan je prethodniku B-2 i moći će da nosi konvencionalno i nuklearno oružje.

Procene stručnjaka kažu da ovakav avion košta od 690 do 750 miliona dolara.

Vazduhoplovstvo SAD planiralo je da kupi najmanje 100 ovih aviona i da počne da ih ubacuje u flotu umesto bombardera B-1 i B-2.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)