BIVŠI SAVETNIK CIA: Evo šta će ostati od teritorije Ukrajine

P. Z. S. / ria.ru

03. 12. 2022. u 17:10

GUBITAK Oružanih snaga Ukrajine i problemi sa isporukom zapadnog naoružanja Kijevu dovešće do toga da će do kraja sukoba teritorija Ukrajine biti značajno smanjena, napisao je bivši savetnik CIA Džejms Rikards u članku za Daily Reckoning.

БИВШИ САВЕТНИК ЦИА: Ево шта ће остати од територије Украјине

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija


-Ukrajina će se pretvoriti u rascepkanu državu, okupirajući teritoriju između Kijeva i Lavova, navodi se u članku.

Prema rečima autora članka, Oružane snage Ukrajine pretrpele su velike gubitke, a vojna pomoć Zapada neće doneti nikakvu korist, pošto su ukrajinski vojnici slabo obučeni. Pored toga, postoje poteškoće u logistici za prebacivanje naoružanja na liniju fronta.

Rikards je primetio da prema informacijama iz Bele kuće, EU i NATO-a, „stvari u Ukrajini idu relativno dobro za Kijev“, ali je „stvarna situacija na bojnom polju skoro u potpunosti u suprotnosti sa zapadnim narativom“.

Direktor Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin rekao je u sredu da Varšava ubrzava pripreme za pripajanje teritorija Lavova, Ivano-Frankovska i većeg dela Ternopoljske oblasti Ukrajine.

Krajem aprila Nariškin je rekao da Vašington i Varšava rade na planovima za uspostavljanje vojno-političke kontrole Poljske nad „istorijskim posedima“ u Ukrajini. U stvari, reč je o pokušaju da se ponovi istorijski „dogovor“ posle Prvog svetskog rata, kada je kolektivni Zapad, predstavljen od Antante, priznao pravo Varšave da prvo okupira deo Ukrajine kako bi zaštitio stanovništvo od „boljševičke pretnje“, a potom i uključenje ovih teritorija u sastav Poljske države, rekao je direktor Spoljne obaveštajne službe. Prema rečima Nariškina, planirano je da se poljski „mirovni kontingent“ rasporedi u onim delovima Ukrajine gde je opasnost od direktnog sukoba sa ruskom vojskom minimalna.

Rusija od 24. februara sprovodi vojnu operaciju u Ukrajini. Vladimir Putin je njen zadatak nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema njegovim rečima, krajnji cilj je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

PILOT DELIĆ O POGIBIJI BRAČNOG PARA: Tragedija prilikom poletanja, avion skroz izgoreo - ne pamtim kad se slično desilo