PAKAO U DONBASU, ZAPOROŽJE DA SE "PRIPREMI": Otkriveno šta je glavni zadatak ukrajinske vojske

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

14. 11. 2022. u 08:00

NA frontu u Donbasu, gde napadaju Rusi, pravi je pakao. Svakodnevno se vode neverovatno žestoke bitke, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

ПАКАО У ДОНБАСУ, ЗАПОРОЖЈЕ ДА СЕ ПРИПРЕМИ: Откривено шта је главни задатак украјинске војске

Haubica u dejstvu, Foto AP

Njegovi vojnici morali su da pobegnu iz mesta Opitnoe koji su branili prilaze Avdejevskom rejonu.

Dok su ruske jedinice napuštale Herson, na drugoj strani u zapadnom delu Donbasa su čečenski specijalci i jedinice Donjecke narodne republike polako zauzimali dobro utvrđena mesta, gde je ukrajinska vojska napravila betonske rovove i bunkere. Kad predsednik Zelenski kaže da su borbe u Donbasu pravi pakao, on ne preteruje, jer su tamo najsposobnije i najupornije ruske jedinice. U južne delove Artjomovska su već ušli vojnici privatne vojne kompanije "Vagner". Njihov cilj je da preseku glavne puteve ka Harkovu i spreče dovoz oružja i municije ukrajinske vojske.

U Kijevu su svesni da ruske jedinice žele revanš pa pokušavaju da oslabe pritisak na strateški važne delove fronta i zato dovode svoje trupe ka Zaporožju. Jedan od glavnih zadataka je da osvoje Zaporošku atomsku centralu. Desetine puta su pokušali desantom da se približe nuklearki, ali su svi ti napadi bili odbijeni. Oklopnim čamcima i dalje nastoje da pređu veliku vodenu akumulaciju, ali su ih Rusi dočekivali borbenim helikopterima koji su potapali diverzantska plovila.

Američki dobrovoljac, Foto AP

Ukrajinske snage su raketnim udarima veoma oštetile Kahovsku hidroelektranu za čiji će popravak trebati najmanje godinu dana, izjavio je gradonačelnik Nove Kahovke Vladimir Leontjev. On kaže da su Ukrajinci gađali i oštetili ne samo hidroelektranu nego i kanal kojim je voda tekla na Severni Krim kao i drugu infrastrukturu.

Na zaporoškom delu fronta nalazi se veliki broj stranih plaćenika među kojima je najviše Poljaka. Gubernator oblasti Jevgenij Balicki kaže da mora da smiruje stanovništvo koje ga često pita hoće li i ono morati da se evakuiše kao što su to napravili u Hersonu.

Posle ulaska ukrajinskih trupa u Herson tamo je zaveden policijski sat i formirana vojna administracija. Već rade ukrajinska policija i služba bezbednosti. U susednoj Nikolajevskoj oblasti ukrajinska služba bezbednosti još intenzivnije pretresa stanove u kojima žive njima sumnjivi građani. Pregledaju im i telefone i traže one koji su razgovarali sa nekim iz Rusije. Sumnjivi su im svi oni koji imaju rodbinu u Rusiji.

PREGOVORI NA JESEN 2023?

RUKOVODILAC vladajuće partije Sluga naroda u ukrajinskom parlamentu David Arahamija izjavio je da je moguće da se nastave pregovori Moskve i Kijeva u drugoj polovini 2023. kad počnu izborni ciklusi u Rusiji i SAD jer će svi pokušavati da svom narodu dokazuju kako rade na diplomatskom frontu..

David Arahamija je bio rukovodilac ukrajinske delegacije na pregovorima sa Rusijom, koji su bili u prvoj polovini godine u Belorusiji i 29. marta 2022. u Instanbulu kada su se poslednji put sreli. Tada su rukovodstvo u Kijevu mentori iz Vašingtona nagovorili da prekinu sve pregovore, a rat je postao sve suroviji.

Demobilizacija studenata

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin naredio je da se demobilišu svi studenti koji se nalaze u jedinicama Donjecke i Luganske narodne republike.

- Ti studenti su otišli u jedinice dok Donjecka i Luganska republika nisu postale sastavni deo Ruske Federacije. Pošto se u Rusiji ne mobilišu studenti, logično je da i studenti iz Donjecke i Luganske republike ne idu u vojsku - objasnio je Putin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)