UKRAJINA SLAVI ULAZAK U HERSON: Zelenski traži konačnu pobedu, Ustav RF ne dozvoljava ustupanje teritorija

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

13. 11. 2022. u 07:21

ULAZAK ukrajinske vojske u Herson 11. novembra predsednik Vladimir Zelenski je nazvao istorijskim danom.

УКРАЈИНА СЛАВИ УЛАЗАК У ХЕРСОН: Зеленски тражи коначну победу, Устав РФ не дозвољава уступање територија

Foto Tanjug/AP

Prvi su ušli specijalci, koje je u centru grada pred tamošnjim pozorištem dočekala grupa od stotinak građana sa ukrajinskim zastavama.Snimci sa tog slavlja, gde se iz razglasa čula ukrajinska himna, brzo su se pojavili na mnogim sajtovima.

Posle lako osvojenog Hersona, kod ukrajinskog rukovodstva povećao se apetit pa je sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Aleksej Danilov izjavio da Kijev ne želi da se "zamrzne konflikt" sa Rusijom. Danilov je istakao da pred armijom stoji zadatak da oslobodi zemlju.

Na drugoj strani u Moskvi su se tešili da su na drugu obalu Dnjepra prebacili do pet sati ujutro više od 30.000 vojnika i pet hiljada vojne tehnike i da nikakvo oružje nije ostavljeno neprijatelju.

Ruski političari i generali pokušavaju da umire svoju javnost obećanjem da će njihova vojska vratiti izgubljene teritorije u sastav Ruske Federacije. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev oglasio se iz fabrike "Kurganmaš", koja proizvodi vojnu tehniku, obećavajući da će se ruska vojska vratiti u Herson. I bivši direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin, koji se nalazi u zoni ratnih operacija na čelu grupe vojnih savetnika "Carski vukovi", rekao je da uopšte ne sumnja u pobedu ruske armije.

Foto AP

- Do pobede će ruska armija doći dosta teško i ne brzo jer ratuje ne samo protiv Ukrajine nego protiv celog Zapada, ali će se na kraju doći do zadanog cilja - rekao je Rogozin.

Rogozin je pozvao građane svoje zemlje da pomognu armiji ko kako može, neki novcem, drugi znanjem, a treći tako što će se priključiti ruskoj armiji. Grupa vojnih savetnika na čijem je on čelu pruža vojnu i tehničku pomoć jedinicama Donjecke i Luganske oblasti.

Predsednik društvene organizacije "Oficiri Rusije", general-major Sergej Lipovoj ističe da se nije dogodila nikakva katastrofa i da je komandant ruske operacije, general armije Sergej Surovikin, doneo pravilnu odluku jer je sačuvao ljude i tehniku za nastavak rata. Ruske snage su izbegle opkoljavanje i na vreme su se povukle. Zbog toga što su bili oštećeni mostovi, bilo je problema sa logistikom.

- Sada ruska vojska treba da dobije pojačanja i potrebnu vojnu tehniku da bi u odgovarajućem trenutku krenula u moćan kontranapad. Sada mi tačno znamo gde je skoncentrisana ukrajinska vojska i ona će biti stalno gađana artiljerijom i visokopreciznim oružjem - kazao je general Lugovoj.

Foto Tanjug/AP

Bez obzira na to što niko javno ne napada vojno rukovodstvo za povlačenje iz Hersona, nije nikakva tajna da je podosta razočaranih. Bivši ukrajinski parlamentarac Oleg Carjov kaže da su mnogi znali, pa i on, da se priprema odlazak ruske vojske iz Hersona. Ali verovali su da ipak takva komanda neće doći. On je otvoreno bio protiv povlačenja jer se tamošnji narod uveravao da su napokon deo Rusije.

- Donjeck su gađali svih osam minulih godina i to mnogo intenzivnije nego Herson, ali niko nije napuštao taj grad i nisu se nudili predlozi za preseljenje i dobijanje stanova u Rusiji - kaže razočarano Oleg Carjov.

Mnogi i dalje raspravljaju o tome da se Rusi nisu povukli zbog nekakvih tajnih dogovora sa Zapadom. Ali posle referenduma, kad su dve republike i dve bivše ukrajinske oblasti postale sastavni deo Ruske Federacije, Ustav ne dozvoljava da se bilo koji deo ustupa drugima.

Ruski politikolog Mihail Sineljnikov, specijalist za Ameriku, kaže da nikakvog dogovora sa Vašingtonom o dobrovoljnom napuštanju ruske vojske Hersona nije bilo. On dodaje da je očigledno vojno rukovodstvo videlo da je na frontu odnos snaga takav da je pametnije povući se na drugu obalu Dnjepra gde je lakše dopremiti municiju i oružje.

- Ukrajinska armija zahvaljujući pomoći Amerikanaca i zapadnih saveznika dobija bolje informacije iz kosmosa. Zahvaljujući velikom broju satelita koje ima Zapad, ukrajinska vojska dobija onlajn informacije i u tome je u prednosti nad ruskom vojskom. Zbog toga što su imali tačnu informaciju o tome gde se nalaze naše snage i gde je prazan prostor, Ukrajinci su i napravili prodor na harkovskom frontu. Rusija ima slična sredstva, ali u znatno manjem broju. Jasno je da Rusija u kratkom vremenu ne može da napravi nova sredstva za dobijanje informacija iz kosmosa - objašnjava Aleksej Leonkov.

Foto Tanjug/AP

SEOBA ADMINISTRACIJE U GENIČESK

ADMINISTRATIVNA prestonica pripojene ukrajinske Hersonske oblasti privremeno će biti grad Geničesk, saopštile su tamošnje proruske vlasti, posle povlačenja ruske vojske iz Hersona, na levu obalu Dnjepra.

- Danas je Geničesk, gde se nalaze sve ključne vladine agencije, privremena administrativna prestonica Hersonske oblasti - rekao je predstavnik lokalnih vlasti Aleksandar Fomin, prenosi TASS.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati