VELIKA BITKA ZA HERSON: Prodor ukrajinske vojske u više pravaca, Rusi u "aktivnoj" odbrani, uz podršku avijacije

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

07. 10. 2022. u 07:00

UKRAJINSKE jedinice dovezle su velike količine vojne tehnike ka Hersonu.

ВЕЛИКА БИТКА ЗА ХЕРСОН: Продор украјинске војске у више праваца, Руси у активној одбрани, уз подршку авијације

Foto RIA.ru

U administraciji Hersonske oblasti tvrde da su za napad na Herson Ukrajinci dovezli tenkove i oklopna vozila koje su dobili od članica NATO. Ruske snage su spremne da odbiju napade i zasad je situacija pod kontrolom. Herson brane jedinice ruske armije i garde i, kako kažu, i ne razmišljaju o povlačenju, bez obira na to što ukrajinski i zapadni mediji pokušavaju da stvore paniku među stanovništvom.

Da u Hersonu očekuju napad ukrajinskih jedinica, dokaz je da je u više rejona Hersonske oblasti obustavljena nastava u školama.

Bivši predsednik i premijer Rusije Dmitrij Medvedev, sada potpredsednik Saveta bezbednosti Rusije, izjavio je da će ruska vojska braniti one koji su na referendumu svoju sudbinu poverili Ruskoj Federaciji.

Ruska artiljerija brani pozicije kod grada Krupjanska, Foto KP.RU

Herson je grad da desnoj obali Dnjepra, koji ima oko 280.000 stanovnika. Veliki je železnički čvor i rečna trgovačka luka. U blizini je i morska luka na Crnom moru. Taj grad ima strateški značaj, jer ko vlada Hersonom, ima otvoreni put ka Krimu i, na drugoj strani, ka Nikolajevu koji je pod kontrolom Ukrajine. Herson je od 3. marta pod kontrolom ruskih snaga.

Ukrajinska vojska pokušava da napravi proboj i na liniji sa Zaporoškom oblašću. Gomilaju veliki broj vojnika, među kojima je podosta plaćenika, a svima njima rukovode Britanci. Juče su ukrajinske jedinice krenule da uđu u Kupjansk, ali su dočekani tako da je poginulo više od 100 ukrajinskih vojnika, a uništeno je pet tenkova i 12 transportera.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da jedinice sprovode "aktivnu odbranu" teritorija četiri nove oblasti koje su se pripojile Ruskoj Federaciji. To znači da, osim što brane pozicije na kojima se nalaze ruske snage, artiljerijom gađaju na distanci ukrajinske položaje i grupe vojnika i tehnike. Istovremeno, ukrajinske položaje gađa ruska avijacija, a važne objekte pogađaju visokoprecizne rakete.

U Hersonskoj oblasti pogođeno je više tenkova i oklopnih vozila ukrajinske vojske. Četiri tenka je pogođeno na pravcu ka Nikolajevu. Ruska vojska je oslobodila Zajcevo u Donjeckoj narodnoj republici, koji je do sada bio pod kontrolom ukrajinske vojske. Ubijeno je oko 120 ukrajinskih vojnika i uništena njihova vojna tehnika.

Zbog čega narod, bez obzira na nacionalnost, beži iz onih mesta koje su ponovo zauzeli ukrajinski vojnici, može se videti iz pisanja zapadnih listova. Britanski "Dejli mejl" opisuje kako ukrajinski vojnici ubijaju civile za koje sumnjaju da su sarađivali sa ruskim vlastima. Dovoljno je da je neko uzimao rusku humanitarnu pomoć pa da dobije metak u glavu. Kako piše "Dejli mejl", u mestu gde je reporter došao sa "oslobodiocima", ukrajinski vojnici su ubili 29 civila i 13 su ranili.

Iako je Rusija pod blokadom avio-saobraćaja, zapadni mediji šire priče o ogromnom begu onih koji se plaše poziva u vojsku. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov misli da su lažne informacije redakcije ruskog izdanja "Forbs".

- Koliko je tačno ljudi napustilo zemlju, trenutno ne znam, ali brojka od 700.000 sigurno nije tačna, i daleko je manja - kazao je Peskov.

Interesantno je da su neki koji su išli automobilima u Gruziju i Kazahstan ostavili na granici svoja vozila. Sada u ruskom parlamentu predlažu da, ako se uskoro ne pojave vlasnici, te automobile prodaju ili poklone porodicama onih koji ratuju u ruskim jedinicama u Ukrajini.

ATENTAT NA DARJU DUGINU I AMERIČKA PORUKA ZELENSKOM

Ako nije lažna informacija pisanje lista "Njujork tajms" da američka obaveštajna služba nije znala za organizaciju atentata na Darju Duginu 20. avgusta, onda je to dobro, mada je vest data prekasno.

Izjavio je ovo juče Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, dodavši da je moguće da se Amerikanci tako ograđuju od novih terorističkih akcija Ukrajinaca.

Foto AP

"Njujork tajms" piše da su "određeni predstavnici ukrajinskog rukovodstva" odobrili postavljanje eksploziva pod automobil ruske mlade novinarke i kćerke poznatog ruskog geopolitičara Aleksandra Dugina, Darje Dugine, u Podmoskovlju. Amerikanci tvrde da ih nisu informisali ukrajinski rukovodioci da pripremaju atentat. U Vašingtonu tvrde, da su znali da se priprema atentat, oni bi pokušali da ga spreče. Navodno su američke službe opomenule kolege u Kijevu da to ne rade jer mogu da isprovociraju Ruse da odgovore napadima na visoke ukrajinske funkcionere.

Analitičari tvrde da su na ovaj način Amerikanci poručili predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom da mora biti poslušniji prema glavnom savezniku. Tako misle mnogi ne samo u Ukrajini nego i u Rusiji.

Posle pogibije Dugine, većina eksperata tvrdila je da je ukrajinskim teroristima pomagala britanska obaveštajna služba.

Struja nuklearke ide na istok

Zaporoška atomska centrala, koja se nalazi u oblasti koja se pripojila Rusiji, neće više davati električnu struju Ukrajini. Na čelo kompanije koja eksploatiše tu nuklearku imenovan je bivši glavni inženjer Balakovske atomske centrale Oleg Romanjenko.

Putinovim ukazom Zaporoška centrala prešla je pod potpunu kontrolu upravljanja, ali i korišćenja, u sastavu koncerna "Rosenergoatoma", operatora svih atomskih centrala na teritoriji Rusije. To znači da će struja ići u delove pod kontrolom ruskih vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)