BAJDEN ZAOBILAZI TAJVANSKE I KINESKE ČIPOVE: Usvojen zakon o manjem oslanjanju na strane dobavljače

D. D. S.

11. 08. 2022. u 14:09

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je Zakon o nauci, koji treba da stvori jednu od najvećih industrijskih politika ikada u istoriji SAD. Zakon ima za cilj da smanji oslanjanje SAD na strane dobavljače - posebno Kinu i Tajvan - za napredne poluprovodnike, poznate kao čipovi, koji su potrebni za sisteme naoružanja i druge tehnologije.

БАЈДЕН ЗАОБИЛАЗИ ТАЈВАНСКЕ И КИНЕСКЕ ЧИПОВЕ: Усвојен закон о мањем ослањању на стране добављаче

Foto: EPA

Takođe će stvoriti regionalna startap čvorišta za koja se Vašington nada da će dovesti do prodora u oblastima kao što su kvantno računarstvo i veštačka inteligencija. Firme uključujući Intel i Taivan semikonduktor manufakčuring kažu da će se prijaviti za finansiranje iz zakona za podršku izgradnji fabrika u Sjedinjenim Državama.

Kompanije koje primaju novac po zakonu moraće da se obavežu da neće povećati proizvodnju čipova u Kini. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova izrazio je protivljenje Pekinga zakonu, rekavši da će "iskriviti" lance snabdevanja.

Analitičari kažu da, iako zakon označava značajnu investiciju američke vlade u domaću proizvodnju čipova, 52 milijarde dolara subvencija je relativno mala suma u svetu proizvodnje poluprovodnika, koja zahteva ogromne količine ulaganja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku