SVET JE NA KORAK OD NUKLEARNOG UNIŠTENJA: Šef Ujedinjenih nacija upozorio - 13.000 nuklearki se nalazi širom sveta!

Novosti online

01. 08. 2022. u 21:02

GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš upozorio je danas da je "čovečanstvo za samo jedan nesporazum i jednu pogrešnu procenu udaljeno od nuklearnog uništenja".

СВЕТ ЈЕ НА КОРАК ОД НУКЛЕАРНОГ УНИШТЕЊА: Шеф Уједињених нација упозорио - 13.000 нуклеарки се налази широм света!

Foto:; EPA

Gutereš je ovo rekao na otvaranju konferencije 191 zemlje potpisnice Ugovora o zabrani širenja nuklearnog oružja i pozvao da se izgradi svet "bez nuklearnog oružja", prenosi Newsrebeat.

- Do sada smo imali izuzetnu sreću. Ali sreća nije strategija ili štit za sprečavanje da geopolitičke tenzije prerastu u nuklearni sukob - rekao je Antonio Gutereš.

Generalni sekretar UN je kao rizike posebno naveo rat u Ukrajini i pretnju nuklearnim oružjem u sukobima na Bliskom istoku i u Aziji, dva regiona "koja su na korak od katastrofe".

Prema njegovim rečima, konferencija je "prilika da se donesu mere koje će pomoći da se izbegne katastrofa i da se čovečanstvo postavi na novi put bez nuklearnog oružja". Gutereš je predočio da se skoro 13.000 komada nuklearnog oružja nalazi u arsenalima širom sveta, a zemlje koje traže "lažnu bezbednost" troše stotine milijardi dolara na "oružje sudnjeg dana".

- Skoro 13.000 komada nuklearnog oružja je u arsenalima širom sveta. U vreme kada rizici od širenja oružja rastu, a zaštitne mere za sprečavanje ove eskalacije slabe - insistirao je on, posebno misleći na krizu na Bliskom istoku, na Korejskom poluostrvu i rusku invaziju na Ukrajinu.

- Buduće generacije računaju na vašu posvećenost da nas sklonite sa ivice ponora. Ovo je naš trenutak da se suočimo sa ovim fundamentalnim testom i jednom zauvek ukonimo pretnju od nuklearnog uništenja - poručio je Gutereš učesnicima konferencije.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom